Ugrás a cikkhez
Reklám

A holland állami vasút "kárpótolja" annak a mintegy százezer "holokauszt-áldozatnak" a családtagjait, akiket a második világháború éveiben a holland vagonokban szállítottak el a "náci haláltáborokba" – jelentették be a társaság képviselői Utrechtben. Korábban a MÁV-ot is megkörnyékezték a vérszívók.



Vidám holland vasúti képeslap 1934-ből

A javaslat értelmében a "holokauszt-túlélőknek" fejenként 15-15 ezer eurót fizetnek, s a zsidók mellett kapnak "kártérítést" a "roma és szinti túlélők" is. A táborokban meghaltak özvegyei, illetve egyéb rokonaik sajnos "csak" 5-7 ezer eurót kapnak. A Nederlandse Spoorwegen (NS) vezérigazgatója, Roger van Boxtel hangsúlyozta, a társaság sok millió eurót tett félre a "kárpótlásra".

A DW német hírportál beszámolója szerint az NS által kifizetett összegekkel "nem lehet semmissé tenni a szenvedést", a kárpótlás célja az, hogy az NS jelezze, "elismeri a szerepet, amelyet az emberek haláltáborokba való szállításában játszott".

A második világháborúban a hollandiai zsidók mintegy 70 százalékát, közel százezer embert szállítottak vonattal az ország északi részén lévő Westerborkba, s a foglyokat itt vették át a németek. Németország korrekt módon 2,5 millió guldent fizetett az emberek szállításáért.

Magyarországon többen is megpróbálkoztak azzal, hogy kártérítésre kényszerítsék a MÁV-ot, amely "részt vett mintegy félmillió magyarországi zsidó szállításában". Egy amerikai bíróság idén januárban minősítette újra érvényesnek azt a keresetet, amelyet a "holokauszt-túlélők" és családtagjaik indítottak a magyar állam és a vasúti társaság ellen.

(hvg korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából