Ugrás a cikkhez
Reklám

A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet - jelentette ki szombaton Angela Merkel német kancellár, miután a hónap elején pártja egyik politikusát meggyilkolta egy szélsőjobboldali támadó, aki a gyanú szerint neonáci csoportokkal állt kapcsolatban.

"A szövetségi kormány ezt nagyon-nagyon komolyan veszi" - szögezte le a kancellár Dortmundban a németországi protestáns egyházak napján.

Walter Lübckét, Hesse tartomány Kassel körzetének kereszténydemokrata vezetőjét június 2-án lőtte agyon otthonában egy akkor még ismeretlen tettes. A múlt hét végén vettek őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben egy 45 éves férfit, aki neonáci csoportokkal is kapcsolatban állt. (Ez lehet, hogy így volt, de sehol a jogerős a ítélet és az ártatlanság vélelme, ami máskor annyira fontos nekik. Hányszor titkolták már az elkövetők muszlim voltát, amíg biztosra nem mehettek, vagy inkább le nem buktak... - a szerk.)



Érdekes, hogy a gyakorlatban nem a 12 ezer szélsőjobboldali szokta felforgatni a városokat, sem a zsinagógákat gyújtogatni, de egy idióta politikus ellen egy idióta által elkövetett gyilkosság jó ürügy
Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter pár órával korábban a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy "Németországnak terrorizmusproblémája van". Mint fogalmazott: 12 ezer, erőszakra is hajlandó jobboldali szélsőséges van az országban, és közülük 450 embernek az ellenük kiadott letartóztatási parancs ellenére sikerült felszívódnia a hatóságok elől.

"Még jobban kell védekeznünk! Tapodtat sem engedhetünk a szabadság ellenségeinek!" - írta Maas.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió politikusa tudatta, hogy a kormány megvizsgálja, hogy milyen alkotmányos eszközök állnak rendelkezésre a szélsőjobboldal visszaszorítása érdekében. Seehofer felvetette, hogy korlátozni lehetne a véleménynyilvánítás szabadságát az interneten, és vizsgálatot lehetne indítani azok ellen, akik gyűlöletre uszítanak. (Azaz véletlenül sem a tényleges gyilkosokat és felbújtókat fogják csak üldözni, ahogy eddig sem ez volt a cél - a szerk.)

(MTI)

Állítsunk ezzel szembe egy nagyon is zsidó szemszöget, amely nácifasizmussal aligha vádolható, a fajtársak iránti aggódással annál inkább. A JTA riportjából például kiderül, hogy enyhén szólva is megkérdőjelezhető az incidensek besorolása a szélsőjobboldali cselekményekként. Alább a Neokohn összefoglalója a JTA riportjáról, amely már önmagában is kettős mércét fest le, de a mostani történéseknek is ad egy "németes" kontextust.

JTA: Németország eltitkolja a muszlimok által elkövetett antiszemita támadásokat

A német hatóságok „szélsőjobboldali” incidensekként könyvelik el a muszlimok vagy arabok által elkövetett antiszemita támadásokat — fejtegeti riportjában a Jewish Telegraphic Agency (JTA).

Mint azt lapunk is megírta, a hónap elején antiszemita szólamok hangzottak el a berlini Al-Kudsz meneten, ahol a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet is képviseltette magát.

Az ilyen esetek kapcsán írt cikket a JTA, melyben azt fejtegeti, hogy

a hasonló, muszlimok és arabok részéről érkező antiszemita eseteket a német hatóságok gyakran „szélsőjobboldaliként” könyvelik el

— így lehetséges, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter is arról beszélt nemrég, hogy a 2018-ban feljegyzett 1800 antiszemita atrocitás 90%-át a szélsőjobboldal követi el Németországban.



Amikor Mutti gondban van a kedvenc kuzinokkal, ráfogja a szélsőjobbra - a Lübcke-gyilkosság pedig nagyon is kapóra jött
„Sokan, akik az eljárást kritizálják, azt mondják, hogy az Al-Kudsz menet és más, tévesen azonosított esetek az antiszemitizmus politikai eszközként való használatát segítik elő, és aláássák a kilátástalannak tűnő harcot vele szemben”.

A JTA számos európai szakértőt megszólaltatott a kérdésben, és többek között lapunk márciusi cikkére is hivatkozott Krisztina Koenen tollából.

Daniel Poensgen, az antiszemitizmust kutató német RIAS (Recherche- und Informationsstelle Antisemitismus) intézet kutatója szerint „nem igazán használhatóak a hivatalos statisztikák az antiszemitizmusról Németországban”, ugyanis az meghaladott módszereket alkalmaz, melyek hagyományosan a szélsőjobboldali antiszemitizmussal szembeni fellépésre lettek kialakítva.

A portál felelevenítette azt a 2014-es esetet, amikor egy német bíróság arra jutott, hogy nem az antiszemitizmus motiválta azt a három palesztint, akik felgyújtottak egy német zsinagógát. A döntést a német legfelsőbb tartományi bíróság 2017-ben megerősítette.

Poensgen más eseteket is idézett, mint azt a 2014-es incidenst, amikor férfiak azt kiabálták az akkori berlini Al-Kudsz meneten, hogy „Heil Hitler!” Az esetet szintúgy szélsőjobboldali incidensként könyvelték el, noha a menetek szinte kizárólagos arab résztvevői miatt ez vitatható.

A német kormány nemrég jelentést közölt az iszlamista antiszemitizmusról, ám a rendszerszintű hibákon ez sem segít — teszi hozzá a lap.

A JTA lapunk főszerkesztő-helyettesét, Veszprémy László Bernátot is megszólaltatta, aki a Migrációkutató Intézetnél közölt elemzésében a bevándorlók által elkövetett antiszemita támadásokat vizsgálta.

Veszprémy úgy vélte, hogy

„az a gond [a német kormány antiszemita támadások elkövetőit leíró rendszerével], hogy az iszlámot sehol nem említik meg, tehát egy iszlamista vagy »palesztin-párti« nézeteket valló muszlim vagy arab elkövető legalább három kategóriába kerülhet: jobboldali (nacionalista), idegen (szekuláris) vagy vallásos”.

Ennek eredménye, hogy „jelenleg lényegében bármilyen antiszemita támadást automatikusan a szélsőjobboldalhoz sorolnak Németországban”, elsősorban a meghatározási rendszer miatt.



Ugyanúgy szélsőjobboldali antiszemita cselekedet egy ilyen poszt, mint Allahu akbarozva zsidókra rontani
A riport egy friss belga esettel zárul, mely szerint nemrég felmentettek egy török bolttulajdonost, aki liège-i boltjában kitette a feliratot, hogy kutyák bejöhetnek, de zsidók nem.

Az esetet Joel Rubinfeld belga antiszemitizmus-ellenes aktivista „szürreálisnak” nevezte a JTA cikkében.

Egy-két további érdekes részlet, ami kimaradt a Neokohn cikkéből

 A seehoferi 90 százalék ellen hozza fel ezeket a példákat a tamáskodó JTA:

És mindezt a rendszeresen nácit kiáltó zsidók állítják, akikre ilyenkor már kevésbé szívesen hivatkoznak a liberálisok, mert még iszlamofóbnak tűnnének. Azt még hozzá sem tettük, hogy hajlamosak minden beszólást vagy akár holoszkeptikus posztot atrocitásnak venni, miközben a valós fizikai támadások többségéért a muszlimok a felelősek.

Az áldozati bárány, aki miatt mindenkit neonácizni kell: Gyurcsányi megoldást ajánlgatott a hazájukat szerető németeknek a hétvégén főbelőtt CDU-s politikus

Ez nem baj, ez áldás: Szír szerencse Németországban: három feleség, 13 gyerek és 3800 euró (inkább hétezer) az adófizetőtől

Így lép fel az antiszemétizmus ellen a szolganép: Merkelisztáni kipakomédia: odaszóltak nekik Izraelből, erre most mindenkivel viseltetnék a behódolásjelzőt

Mindenképp mi leszünk a bűnösök, de gondolkozni nem árt: Megéri-e zsidót ölni? - Egy mészárlásra adott reakció vizsgálata





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából