Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy átfogó „líbiai fórum” összehívását javasolta vasárnap a nemzetközileg elismert líbiai kormány vezetője, hogy ki lehessen jutni az évek óta tartó belpolitikai válságból.

Fájez esz-Szarrádzs Tripoliban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ezen a tanácskozáson összegyűlhetne „a líbiai politika és a társadalom összes befolyásos ereje”, előkészítve az általános választásokat, amelyeket még az év vége előtt lehetne megtartani. A cél a békés, demokratikus és civil állam felépítése. A kezdeményezéséhez igénybe venné az ENSZ líbiai missziójának a támogatását. A világszervezet feladata lenne a választások megszervezése és felügyelete.

A „líbiai fórum” választási törvényeket is elfogadhatna, és megállapodhatna az állam decentralizációjának mikéntjéről és a közpénzek legjobb felhasználásáról.

Esz-Szarrádzs a sajtótájékoztatón foglalkozott a katonai helyzettel is. A fővárost, Tripolit április eleje óta próbálja elfoglalni a Líbia keleti és déli felének nagy részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok. A kormányfő azt mondta, hogy az ostromot vissza fogják verni, és győzni fognak. Arról nem beszélt, hogy a tábornoknak milyen szerepet szán az ország jövőjében. Kijelentette viszont, hogy az általa javasolt fórumon „nincs helyük azoknak, akik zsarnokságot és diktatúrát” akarnak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából