Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem használhatnák a terrorista szót a jövőben a BBC tudósítói, amikor terrortámadásokról számolnak be, helyette más módon kell majd körülírniuk a merényleteket – értesült a Daily Mail hírportál.

A BBC kiszivárgott szerkesztőségi iránymutatása szerint az állami médiatársaság tudósítói a jövőben nem használhatnák a terrorista szót, amikor terrortámadásokról számolnak be, kivéve, ha más személyektől idéznek. Ehelyett elsősorban a "militáns" vagy "dzsihadista" kifejezéseket használhatnák az adott támadásokra vonatkozó adatokkal kiegészítve (helyszín, időpont, elkövető személye, elkövetés módja).Manchester, 2017. május (fotó: Cavendish)

Ennek megfelelően például a 2017. májusi manchesteri terrortámadásra "manchesteri robbantásos támadásként" lehetne hivatkozni. Az iránymutatás június végén lép életbe.

A Daily Mail szerint a döntés jelentős ellenállást váltott ki a BBC tudósítói körében. Egy névtelenül nyilatkozó újságíró szerint az a filozófia áll a tervezett tilalom mögött, hogy

aki az egyik ember szerint terrorista, az a másik ember számára szabadságharcos.

A BBC tehát ahelyett, hogy az egyes támadások jellemzői alapján mérlegelné a terrorista megnevezés indokoltságát és ezzel "azt kockáztatná, hogy esetleg részrehajlónak tűnjön", a betiltással inkább az egész problémát kikerüli.

A kiszivárogtatott iránymutatás nem keltett jelentős sajtóvisszhangot az Egyesült Királyságban. A Daily Mail által megkérdezett David Green, a Civitas kutatóintézet vezetője szerint a BBC közérdekű tájékoztatási kötelezettségét szegné meg, ha a szerkesztői iránymutatás a fenti tartalommal lépne életbe.

(DM - Mandiner nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából