Ugrás a cikkhez
Reklám

Először látogatott államfőként Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök hétfőn a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetébe – adta hírül sajtószolgálata.

A beszámoló szerint az elnök a Luhanszk megyei Sztanicja Luhanszka és Scsasztya településeken lévő ukrán katonai állásokat kereste fel. Beszélt a katonákkal életkörülményeikről, beleértve élelmezésük, lakókörnyezetük minőségét, továbbá szociális, illetve technikai ellátásukról és állományuk létszámáról is. Megállapította, hogy az életkörülmények javításra szorulnak.

Sztanicja Luhanszka településnél felkereste az első védelmi vonalat – mintegy 400 méterre az ellenség legközelebbi állásától –, járt a megfigyelő posztokon és a lövészárkokban is – fűzte hozzá az elnök sajtószolgálata.

A látogatás során Zelenszkij meghallgatta Olekszandr Szirszkij, az Egyesített Erők parancsnokának jelentését a jelenlegi harci helyzetről a térségben. A találkozón jelen volt Ruszlan Homcsak, az új elnök által a múlt héten kinevezett új vezérkari főnök is.

Zelenszkij május 20-i beiktatási beszédében kijelentette, hogy elsődleges feladatának tekinti a háború befejezését a Donyec-medencében. „Nem mi kezdtük ezt a háborút, de nekünk kell befejeznünk” – fogalmazott. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját.

Többször elmondta a kampány alatt, hogy kész tárgyalni Oroszországgal a normandiai formátumban, azaz Németország és Franciaország bevonásával, illetve folytatni a békefolyamatot a minszki keretek között, azaz a Kijev, Moszkva és az EBESZ által létrehozott összekötőcsoporton keresztül, ez utóbbit viszont szeretné megújítani.

Kijevet hamarosan új személyek képviselik majd a minszki tárgyalásokon, amelyeken első lépésként valódi tűzszünetet szeretne elérni. Ezen felül célul tűzte ki a megszállt területeken, illetve Oroszországban fogva tartott ukrán hadi és politikai foglyok kiszabadítását. Leszögezte ugyanakkor, hogy a béke érdekében „területet és embereket” nem hajlandó feladni.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából