Ugrás a cikkhez
Reklám

Az utolsó, hetedik voksolási szakasz lezárultával véget értek vasárnap az indiai parlamenti választások, amelyek eredményeként nagy valószínűséggel folytathatja a kormányzást a Narendra Modi kormányfő vezette hindu nacionalista Indiai Néppárt.

Több mint 100 millió választópolgár adhatta le szavazatát Pandzsáb, Himácsal Prades, Uttar Prades, Nyugat-Bengália, Bihar, Dzsarkhand, Madhja Prades és Csandirga szövetségi államok 59 választókerületében a hathetes szavazás utolsó napján. A szavazatokat várhatóan csütörtökig összesítik és még aznap, vagy pénteken kihirdetik a végleges eredményt.

A keleti fekvésű Nyugat-Bengáliában a korábbi hetekhez hasonlóan erőszakcselekmények voltak az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) és a regionális TMC párt hívei között. A felek kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy jelöltjeiket a rivális politikai erők hívei megtámadták, illetve támogatóikat akadályozták a szavazásban.

Vasárnap voksoltak Narendra Modi választókerületében, a szent városként tisztelt Váránasziban is. A választást több helyen fokozott biztonsági óvintézkedések kísérték.

Érdekesség, hogy az észak-indiai Himácsal Pradesben 17. alkalommal vett részt parlamenti szavazáson a 102 éves Sijam Szaran Negi, aki először 1951-ben, India függetlenné válását követően adhatta le voksát.

Az április 11-én kezdődött és május 19-ig befejeződött hétszakaszos választásokon mintegy 900 millió indiai szavazópolgár dönthetett a legfeljebb 552 fős alsóház, a lok szabha tagjairól.

A kormányfő és pártja, a BJP agresszív választási hadjáratot folytatott, azzal vádolva riválisait, hogy a kisebbségek kedvében járva igyekeznek szert tenni szavazatokra. Az ellenzék – élén az Indiai Nemzeti Kongresszussal – eközben a kormány mezőgazdasági politikáját és az országban tapasztalható magas munkanélküliségi arányt kifogásolta.

A két vezető hírtelevízió, a Republic és a TimesNow exit poll-felmérései 287-305 parlamenti helyet jósolnak a BJP-nek, ami meghaladja a kormányalakításhoz szükséges 272 mandátumot.

A CVoter közvélemény-kutató cég exit-poll felmérése ugyanakkor 128 parlamenti helyet jósolt az Indiai Nemzeti Kongresszus vezette ellenzéki összefogásnak.

(MTI)

Korábban írtuk: Végső szakaszába érkezett az indiai választás

Utolsó, hetedik szakaszukba érkeztek az indiai választások vasárnap.

Több mint 100 millió választópolgár adhatja le szavazatát Pandzsáb, Uttarakhand, Uttar Prades, Nyugat-Bengália, Bihar, Dzsarkhand, Madhja Prades és Csandirga szövetségi államok 59 választókerületében a hathetes szavazás utolsó napján. Vasárnap voksolnak Narendra Modi indiai kormányfő választókerületében, a szent városként tisztelt Váránasziban is. A választást több helyen fokozott biztonsági óvintézkedések kísérik.

A szavazatokat csütörtökön számolják össze, és még aznap, vagy pénteken kihirdetik a végleges eredményt. A választásokon összesen mintegy 900 millió indiai szavazópolgár dönthet a legfeljebb 552 fős alsóház, a lok szabha tagjairól.

A választási bizottság szerint az első hat fordulóban körülbelül 66 százalékos volt a részvételi arány, valamivel több az előző, 2014-es választásokon mért 58 százaléknál.

Az április 11-én kezdődött, május 19-ig tartó hétszakaszos választáson Modi újabb mandátumot szeretne szerezni.

A kormányfő és pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) agresszív választási hadjáratot folytatott, azzal vádolva riválisait, hogy a kisebbségek kedvében járva igyekeznek szert tenni szavazatokra. Az ellenzék – élén az Indiai Nemzeti Kongresszussal – eközben a kormány mezőgazdasági politikáját és az országban tapasztalható magas munkanélküliségi arányt kifogásolta.

Közvélemény-kutatások szerint egyetlen párt sem szerez abszolút többséget a parlamentben, és az Indiai Néppártnak is szövetségeseket kell majd keresnie a hatalomban maradáshoz.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából