Ugrás a cikkhez
Reklám

Elítéltek pénteken Németországban egy csoport fiatal ázsiai "menedékkérőt", akik országos felháborodást okoztak azzal, hogy ittasan és kábítószer hatása alatt járókelőkre támadtak egy kisvárosban.Fotók: Armin Weigel/dpa

A csoport 18 éves iráni vezetőjét két év hét hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az ambergi városi bíróság, három afgán társát pedig hat és tizenhárom hónap közötti, csupán felfüggesztett szabadságvesztésre.

A 17 és 19 év közötti "menedékkérők" tavaly decemberben több órán át garázdálkodtak a bajorországi Amberg központjában, válogatás nélkül sértegettek és bántalmaztak járókelőket. Huszonegy emberre rontottak rá, 15-en megsebesültek, többnyire enyhe sérüléseket szenvedtek.

A "fiatalok" az elfogásukra kivezényelt rendőrökkel is szembeszálltak, sértegették és ütlegelték őket.

Az erőszakos betolakodókat a többi között testi sértéssel és rongálással vádolták meg.
Az ügyészség és a rendőrség a nyomozás lezárása után ilyen hazugságokkal mentegette a bevándorlóbűnözőket:

A bűncselekmény nem az elkövetők származására vezethető vissza. Az unalom és az alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás összhatása gyakran okoz gondot fiatalembereknél, származástól függetlenül.

A "fiatalemberek" az elfogásuk óta eltelt hónapokat előzetes letartóztatásban töltötték. A bíróság előtt beismerték tettüket, és bocsánatot kértek. Magatartásukat a támadások előtt elfogyasztott nagymennyiségű alkohol és kábítószer hatásával magyarázták.

A tavaly decemberi eset országos felháborodást keltett, és új lendületet adott Németországban a bűnözés útjára lépő külföldiek eltávolításáról szóló közéleti-politikai vitának.

(MTI korrigálva)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából