Ugrás a cikkhez
Reklám

Három tizenéves migráns ellen emelt vádat szombaton egy máltai bíróság, amiért a minap Líbia partjainál eltérítettek egy kisebb török tartályhajót, amely előzőleg kimentette őket társaikkal együtt a tengerből.

Az ügyészség azt rója a terhükre, hogy megfenyegették a hajó legénységét, és arra próbálták kényszeríteni, hogy ne Líbiában vigye őket vissza, hanem szállítsa Máltára. A vádlottak közül ketten állítólag kiskorúak, 15 és 16 évesek, a harmadik pedig 19 éves. Egyikük elefántcsontparti, a másik kettő guineai.

Mindhárman tagadták bűnösségüket. A két kiskorú azt mondta magáról, hogy középiskolás. Az idősebb társuk pedig szociológiát tanult az egyetemen.

A bíró elutasította az ügyvédjük kérését, hogy óvadék ellenében szabadon engedje őket. Arra hivatkozott, hogy még nem hallgatta meg a hajó kapitányát és legénységet, másrészt pedig a vádlottak nem máltaiak.

A máltai törvények szerint a hajóeltérítés terrorizmusnak minősíthető, és héttől harminc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A tengeri incidens szerdán történt. Az El Hiblu 1 nevű, török tulajdonban lévő hajó 108 embert mentett ki a Földközi-tengerből, amikor azonban alig 10 kilométerre járt a líbiai partoktól, a migránsok átvették az irányítást a hajó felett, hogy Máltára jussanak vele.

A máltai hadsereg kommandósokat küldött hajóra, hogy helyreállítsa a rendet. Miután a tartályhajó kikötött a főváros, Valletta közelében, a máltai rendőrség őrizetbe vett 5 migránst, a lázongók hangadóit.

A Földközi-tengeren kimentett, az iszlám békésségével vetekedő vissazdogottságú és őszinteségű illegális bevándorlók félnek attól, hogy Líbiába visszatérve súlyos bántalmazásoknak, kínzásnak és nemi erőszaknak lesznek kitéve (de ha tömegével kijutnak Líbiából, ettől az európaiaik félhetnek), és akár rabszolgamunkára is foghatják őket.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Ennyire ártatlanok a szegény fuldokló menekültek: eltérítették az őket kimentő hajót

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából