Ugrás a cikkhez
Reklám

Migránsok egy csoportja térített el egy kereskedelmi hajót, amely Málta felé vette az irányt - közölte szerdán a máltai hadsereg.

Az El Hiblu 1 nevet viselő, török tulajdonban lévő olajszállító hajó 108 migránst mentett ki a Földközi-tengerből. Amikor azonban a hajó alig 10 kilométerre járt a líbiai partoktól, a migránsok átvették az irányítást a hajó felett, így a jármű jelenleg észak felé tart. A teherhajón a legénységgel együtt mintegy 120 ember tartózkodik.

A máltai hadsereg szóvivője közölte a dpa német hírügynökséggel, hogy a máltai hatóságokhoz szerdán délután egy eltérített hajóról érkeztek jelentések, azóta folyamatos figyelemmel kísérik a helyzetet.

A hadsereg szóvivője hozzátette, hogy a hajó észak felé tart, és várhatóan csütörtök reggel érnek máltai vizekre. A hajóról utoljára akkor érkezett jel, amikor a kapitány riasztást küldött.

A máltai hadsereg katonai egységeket helyezett készenlétbe, valamint tájékozódnak a jogi helyzetről, ugyanis Málta közelmúltbeli történetében ez lenne az első eset tengeri kalózkodásra a Földközi-tengeren.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy nem mentési műveletről, hanem kalóztámadásról van szó. Salvini hozzátette azt is: „a migránsok elfelejthetik, hogy Olaszországba jöjjenek”.

Frissítés: helyreállt a rend, kérdés, mi lesz az agresszív betolakodókkal

A máltai tengerészet jelentése szerint csütörtökön a speciális egységének sikerült átvennie az irányítást az eltérített olajszállítón - írja a DW.com.

A hajót a máltai kikötőbe kísérték, ahol a rendőrök megkezdték a nyomozást.

A "menekültek" azért térítették el a hajót, mert nem akartak a líbiai menekülttáborba kerülni.

(MTI - Index nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából