Ugrás a cikkhez
Reklám

Őrizetbe vettek egy iraki férfit Bécsben, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2018 októberében és decemberében terrortámadásokat követett el németországi vasútvonalakon - közölte a bécsi ügyészség szerdán.Fotók: APA/dpa/Daniel Karmann

A 42 éves gyanúsítottat hétfőn fogta el a rendőrség.

Tavaly október 7-én több tettes acélsodronyt feszített ki a felsővezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél. A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt. A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség – írta közleményében Nina Bussek ügyészségi szóvivő.

A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami "felvetette a terrorcselekmény gyanúját". Az elfogott férfi beismerte: ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal.
Az osztrák hatóságok német és európai kollégáikkal együtt nyomoznak az ügyben. A férfi kihallgatásán a bajor és a berlini rendőrség illetékesei is részt vesznek. Az irakit terrorizmus szándékával elkövetett gyilkossági kísérlettel és súlyos anyagi károkozással, illetve terrorcsoporthoz tartozással vádolhatják meg. A bécsi ügyészség szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A Kronen Zeitung című osztrák napilap szerdai értesülései szerint a menekültstátussal rendelkező gyanúsított 15 évig szolgált az iraki hadseregben. Ausztriában egy biztonsági vállalat alkalmazottjaként dolgozott.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából