Ugrás a cikkhez
Reklám

A venezuelai hírszerzés (SEBIN) őrizetbe vette a magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó kabinetfőnökét - erősítette meg az ellenzéki politikus csütörtökön. Az őrizetbe vételt számos nemzetközi szervezet elítélte.

Guaidó szerint a SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során fegyvereket találtak caracasi otthonában, amelyeket Guaidó szerint mások rejtettek el a házban, a kabinetfőnök tudtán kívül.

"Itt a SEBIN, sajnos eljöttek értem" - hallható az NTN24 műsorszóró által közzétett hangfelvételen, amelyet Marrero rögzített őrizetbe vétele előtt. "Folytassátok a harcot, vigyázzatok az elnökre!" - tette hozzá, Guaidóra utalva.

Az Egyesült Államok mellett a 14 amerikai országot tömörítő limai csoport, az Amerikai Államok Szervezete (OAS), az ENSZ emberi jogi hivatala és az Európai Unió is elítélte Marreo őrizetbe vételét.

Marrero háza nem messze található Sergio Vergara ellenzéki politikusétól, aki csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, az éjszaka őt is felkeresték a SEBIN emberei, és Marrero címét tudakolták tőle. Vergara szerint mintegy három órán át faggatták őt, a rögtönzött kihallgatás során pedig egyszer a földre szorították. Elmondása szerint több mint negyven fegyveres hatolt be az ő, illetve Marrero otthonába.

Hivatalos Twitter-oldalán Guaidó korábban azt írta: nem tudnak semmit Marrero hollétéről, de azonnali szabadon engedését követeli. Azzal fenyegette a Sebin tisztviselőit, hogy komoly következményei lesznek annak, ha "alkotmányellenes parancsoknak" engedelmeskednek. Hozzátette: telefonon beszélt titkosszolgálati vezetőkkel, akik azt mondták, hogy nem ők adtak utasítást Marrero elfogására.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából