Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy szerencsétlen mondat miatt bocsánatkérésre kényszerült a Volkswagen vezérigazgatója – írja a CNN.



Régi fotók: Getty Images

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója a német járműipari csoport 2018-as éves mérlegét ismertető wolfsburgi sajtóértekezleten egy "sokak" (értsd: a zsidók - a szerk.) számára rossz emléket idéző szófordulattal élt.



Fotó: CNN

Ebit macht frei, vagyis az Ebit szabaddá tesz – fogalmazott a cégvezető a CNN beszámolója szerint. Az Ebit a kamatfizetés és nyereségadó fizetés előtti eredményét jelenti, amely egy cég működésének egyik fontos pénzügyi mutatója.

Diess szóhasználatáról állítólag "mindenkinek" az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) jut eszébe. Ez a felirat volt az auschwitzi munkatábor bejáratánál felfüggesztve.




A vezető később szabadkozott: "Soha nem állt szándékomban, hogy ezt a kijelentést egy ilyen rossz szövegkörnyezetben használjam. Akkor egyszerűen nem gondoltam erre a lehetőségre" – magyarázkodott Diess közösségi oldalán.

A vezérigazgató ezután bocsánatot kért a "szerencsétlen szóhasználatért".




A CNN a cég történetét felidézve beszámol arról, hogy a németek a munkatáborokban lévők munkaerejét is felhasználták a népautó gyártásához. A Volkswagen 1937-ben kezdte a bogárhátú gyártását, mára a német cég a világ első számú autógyártója évi 10 milliós darabszámmal.

(Híradó korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából