Ugrás a cikkhez
Reklám

Elsöprő többséggel, 407:23 arányban fogadott el antiszemitizmust és gyűlöletet elítélő határozatot csütörtökön az amerikai képviselőház.

A határozat egy, a tavaly őszi választásokon a kongresszus alsóházába beválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő kijelentéseire adott válaszként született, noha a határozat szövegében a nevét nem említik.Ilhan Omar majd most megtanulja, hogy nem ő van a védettállat-piramis csúcsán

Ilhan Omar, 36 éves, szomáliai gyökerű, muszlim képviselőnő a múlt pénteken egy könyvbemutatón azt fejtegette: attól tart, hogy azokat a kijelentéseket, amelyeket ő és – egyébként szintén újonc – képviselőtársa fogalmaznak meg az amerikai és az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű Izrael-barát lobbicsoportról, antiszemitának tartják, pusztán azért, mert mindketten muszlim vallásúak.

„Az országunkban tapasztalható politikai befolyásról akarok beszélni, amely szerint nincs baj azzal, ha arra késztetünk embereket, hogy egy másik országnak esküdjenek hűséget. Meg akarom kérdezni, vajon miért is van rendben az, ha az NRA (Országos Fegyverszövetség nevű fegyverlobbi) vagy a fosszilis tüzelőanyagok vagy a nagy gyógyszergyártók lobbijáról beszélek, és miért nem szólhatok egy nagy hatalmú lobbicsoportról, amely a politikát befolyásolja?” – mondta Omar.

Bíráló szavait antiszemita toposzként értelmezték, mintha azt akarta volna mondani, hogy az amerikai zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint az Egyesült Államokhoz. Felhozták ellene azt is, hogy februárban már egyszer bocsánatot kellett kérnie Twitter-bejegyzéseiért, amelyekben azt sugallta, hogy az AIPAC pénzzel befolyásolja az Egyesült Államok Izrael-barát politikáját.

A Demokrata Párt megosztott volt az ügyben, nem egy politikusuk Ilhan Omar védelmére kelt. Kamala Harris és Elizabeth Warren személyében pártját fogta két elnökjelölt-aspiráns is. A független – de a demokratákkal együtt szavazó – Bernie Sanders vermonti szenátor például közleményben szögezte le, hogy „nem szabad egyenlőségjelet tenni az (izraeli) jobboldali Netanjahu-kormány jogos bírálata és az antiszemitizmus között”. (Pedig az elfogadott határozat, vagy éppen Orbán Viktor szerint lehet, és azt úgy hívják, hogy "új antiszemitizmus"; lásd pl. itt vagy itt - a szerk.)

Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti elnöke közölte: örül ugyan a politikai vitának, de úgy találja, hogy „mélyen sértő megkérdőjelezni amerikai honfitársaink hűségét a politikai nézeteik miatt, beleértve az amerikai-izraeli viszonyról alkotott véleményüket”.

A republikánusok egyhangúlag elítélték Omar kijelentéseit, Liz Cheney képviselő – a volt alelnök, Dick Cheney lánya – Omar eltávolítását követelte a külügyi bizottságból. Donald Trump elnök Twitteren minősítette „szégyenteljesnek” a Demokrata Párt általa habozónak ítélt álláspontját.

Nancy Pelosi házelnök a voksolás előtti sajtótájékoztatóján megjegyezte: Ilhan Omar, mivel újonc képviselő, valószínűleg nem értette pontosan a saját szavainak súlyát. A határozat nem róla szól, hanem általában az antiszemitizmusról és a gyűlöletről – hangsúlyozta Pelosi.

A határozat szövege mindenfajta – zsidók, muszlimok, spanyolajkúak és más – kisebbségek elleni hátrányos megkülönböztetést elítél.

Szombati frissítés: Trump Biblia-dedikálás közben: a Demokrata Párt Izrael- és zsidóellenessé vált, a határozat szövege nem eléggé erélyes

Donald Trump amerikai elnök pénteken Alabamában, a tornádó sújtotta vidékeken lerótta kegyeletét a 23 halálos áldozat emlékére emelt keresztek előtt, és Bibliákat dedikált.

Az elnök és felesége, Melania Trump helikopterről tekintette meg a vasárnapi vihar pusztításait, majd az alabamai fővároshoz, Montgomeryhez közeli Beauregard városban szállt le. Beauregard volt az óránként 275 kilométeres sebességgel száguldó tornádó epicentruma.

"Elképesztő pusztítást látunk" - mondta újságíróknak Trump a tornádó legyalulta házak maradványai és a gyökerestől kicsavart fák láttán. Az elnök és felesége találkozott a vihar túlélőivel, köztük azzal az asszonnyal, aki tíz családtagját veszítette el a katasztrófában.

Donald Trump és felesége ellátogatott az egyik helyi baptista templomba, ahol gyerekeknek Bibliákat dedikált.

Az egész elnöki vizitet kevesebb sajtófigyelem kísérte, mint azt a kijelentését, amelyet indulás előtt tett újságíróknak, ugyanis azt mondta: a Demokrata Párt egy Izrael- és zsidóellenes párttá vált. Egyúttal "szégyenteljesnek" nevezte a képviselőház által az előző nap elfogadott határozatot, amely elítéli az antiszemitizmust és a gyűlöletet, mert szerinte annak a szövege nem eléggé erélyes.

A határozat egy, a tavaly őszi választásokon a washingtoni kongresszus alsóházába beválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő kijelentéseire adott válaszként született, noha a szövegben nem említették a nevét. Ilhan Omar, szomáliai gyökerű, muszlim képviselőnő a múlt héten az amerikai politikát befolyásoló lobbikról beszélve azt hangoztatta, hogy van egy erős lobbicsoport, amely befolyásolja az amerikai politikát, de nem lehet beszélni róla. A szövegkörnyezetből egyértelmű volt, hogy a képviselőnő az AIPAC nevű, Izrael-barát lobbicsoportról szólt, amelyet korábban is bírált, azt sugallva, hogy az AIPAC pénzzel befolyásol amerikai politikusokat azért, hogy Izrael-barát döntéseket szorgalmazzanak.

Donald Trump a napokban többször visszatért az Omar-ügyre, és azért ostorozta a Demokrata Pártot, mert szerinte nem lép fel eléggé erélyesen a képviselőnő ellen.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Szomáliai, muszlim és homokos győztesek - még színesebb lett Amerika a félidős választás után

- Egy kis vigaszdíj liberáliséknak: szomáliai muszlim aratott történelmi választási győzelmet Minnesotában

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából