Ugrás a cikkhez
Reklám

Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek. Hasonló bejelentést tett az izraeli kormány is.



Orbán és Netanjahu Brazíliavárosban (fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Jeruzsálemben találkoztak volna ma a visegrádi országok Izrael állam képviselőivel, Lengyelország azonban végül nem megy el a csúcstalálkozóra, mert Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a találkozó előtt – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnököt – olyan kijelentést tett, hogy a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

Morawiecki "teljességgel megengedhetetleneknek" nevezte az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit, és nem megy el a találkozóra.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a sajtófőnöke közlése szerint egyébként elutazik ma Jeruzsálembe, ahol Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is tárgyal, ezért nem is megy ma a Parlamentbe, ahol amúgy az ellenzék egy akcióval várta volna.

Babis közölte Jeruzsálemben újságírókkal, hogy a V4-ek és Izrael csúcstalálkozóját várhatóan az év második felében tartják meg, amikor Csehország lesz az országcsoport soros elnöke.

(MTI - HVG nyomán)

Korábban írtuk: Varsó nem vesz részt a V4 jeruzsálemi találkozóján - izraeli miniszter: mi, zsidók nem felejtünk, és nem bocsátunk meg

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök röviddel ezelőtt úgy döntött, hogy hazája nem képviselteti magát a V4-es országok Jeruzsálemben tartandó csúcstalálkozóján. Mint hírül adtuk, ma délelőtt Jiszráél Kátz izraeli külügyminiszter otromba szavakkal illette a lengyel népet. Morawiecki lengyel kormányfő a döntését azzal is indokolta, hogy Jiszráél Kátz izraeli megbízott külügyminiszter lengyelellenes kijelentése rasszista és elfogadhatatlan. Bocsánatkérésre szólította föl Kátzot és az izraeli kormány, ám erre nem került sor – írja a Jediot Áháronot és a Jiszráél Há-Jom.



Jiszrál Kátz izraeli miniszter (balról) az i24NEWS tévéstúdióban (fotó: Gidon Markovits)

A szélsőségesen fajvédő, illetve ezzel párhuzamosan fajgyűlölő nézeteiről ismert Jiszráél Kátz megbízott külügyminiszter ma egy tévéadás folyamán Jichák Sámír, néhai izraeli miniszterelnököt, obsitos terroristát idézve kijelentette: „A lengyelek már az anyatejjel szívják (így, jelen időben mondva – H. J.) magukba az antiszemitizmust”. Az ominózus tévényilatkozat folytatásaként Kátz hozzáfűzte: „Holokausztot túlélők gyermeke vagyok, s amiképpen minden izraeli és zsidó, a holokauszt emlékéről nem vagyok hajlandó egyezkedni. Mi, zsidók nem felejtünk, és nem bocsátunk meg.”, jelentette ki az izraeli miniszter ma délelőtt, amikor megemlítették neki, hogy a lengyelek bocsánatkérést várnak a szavaiért.

„Sok lengyel működött együtt a nácikkal. Nekünk senki ne mondja meg, hogyan fejezzük ki az álláspontunkat, miképpen tartsuk tiszteletben az elesettek emlékét”, fűzte hozzá Jiszráél Kátz megbízott külügyminiszter. Meg kell jegyezni, hogy szélsőséges nézeteiről ismert Jiszráél Kátzot mindössze egy nappal ezelőtt bízták meg a külügyi tárca vezetésével…



Ő vajon mit szívott magába az anyatejjel? (fotó: Emil Szálmán)

Közben a nemzetközi sajtó fölröppentette a hírt, miszerint Varsó a diplomáciai kapcsolatokat is megszakítja Izraellel, ám a lengyel fővárosban igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket, mondván: a diplomáciai válság igen komoly, de a kapcsolatok megszakításáról nincs szó.

Ma délelőtt Náftáli Bennett izraeli oktatás- és diaszpóra-ügyi miniszter is megszólalt a lengyel-izraeli diplomáciai pengeváltás során: „Nem lehet közös jövőt építeni a történelem emlékeinek kitörlése alapján. Hosszú történelmünk van a lengyel nemzettel, amely át meg át van szőve szép és rossz eseményekkel, ám a szomorú valóság az, hogy a holokauszt idején sok lengyel tevőlegesen kivette részét az antiszemitizmusból, s bizony gyilkolták a zsidókat” – mondta az izraeli miniszter.

Hering J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából