Ugrás a cikkhez
Reklám

Az új bejrúti kormányban négy nő is helyet kapott, egyikük a védelmi tárca élén. Raja al-Hasszán az első nő, aki az arab világban a védelmi minisztérium irányítását kapta.

Világszerte számos nő bizonyította rátermettségét a belügyi és a védelmi tárcák élén, remélhetőleg Libanonban és az arab világban sem marad egyszeri eset – nyilatkozta al-Hasszán.

Az előző bejrúti kormányban csak egy nő volt, és a nőügyi minisztériumot is férfi vezette. A 30 fős új kabinetben a másik három nő az energetikai, a közigazgatás-fejlesztési, valamint a nők és a fiatalok gazdasági helyzetét segítő minisztérium élére került.

Bár Libanon regionális mércével mérve liberálisnak tűnhet, egyes törvények nem tekintik egyenlőknek a nőket a férfiakkal. A házasság, a válás és az öröklés kérdéseiben sok esetben a vallási hagyományok alapján ítélkeznek a polgári törvények rovására. Libanonban még mindig a férfiak uralta társadalmi felfogás él – nyilatkozta May Sidiak, az új közigazgatás-fejlesztési miniszter. De most áttörés történt – vélekedett a nőügyi és ifjúsági miniszter, Violette Szafadi.

(HVG)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából