Ugrás a cikkhez
Reklám

Január 29-én egy Jussie Smollett nevű néger sorozatszínész azzal került be a hírekbe, hogy állítása szerint két fehér férfi támadt rá Chicagóban, "rasszista és homofób" sértéseket a fejéhez vágva. A verés során leöntötték hipóval, a nyaka köré pedig kötelet hurkoltak - állította.

Aztán elkezdődött a nyomozás, és egyre több kérdés merült fel a történet hitelességével kapcsolatban. Ezeket a chicagói rendőrség csak nagyon óvatosan pedzegette, mivel Smollett fekete és nyíltan vállalja homoszexualitását, így a sajtó minden nyilatkozatra sokkal jobban odafigyelt, mint az aznap este az USA-ban történt több tucatnyi utcai verekedés után keletkezőkre.



Jussie Smollett

A dolog pikantériáját adta az is, hogy az Empire című sorozatban szereplő Smollett állítása szerint a forgatáson már kapott halálos fenyegetést, illetve az, hogy állítása szerint a két férfi piros, This Is MAGA Country-feliratos sapkát viselt.

Előbbi azért fontos, mert a levélben való fenyegetés az USA-ban bűncselekménynek számít, ráadásul szövetségi hatáskörbe tartozik, ami súlyosabb büntetéssel járhat, a második meg azért, mert a Trump kampányszövegéből (Make America Great Again [MAGA], azaz Legyen Amerika ismét nagyszerű!) származó szlogennel ellátott sapka a demokraták egyik fellegvárának számító Chicagóban nagyjából annyira lenne feltűnő, mint a Fradi B-középben egy lila-fehér Újpest-mez, szóval eléggé.

A rendőrségi nyomozás során arra koncentráltak, hogy a környék térfigyelő kameráin beazonosíthassák a feltételezett elkövetőket. Két férfit ki is hallgatta az ügyben, de elengedték őket.

Mivel a feltételezett támadásra a hajnali órákban került sor, az utcákon eleve nem sokan mászkáltak, ráadásul az USA-ra lecsapó sarkvidéki ciklon miatt hajnalban mínusz 18-20 fok volt a városban, ami még inkább megkérdőjelezte a színész állításait. Február 15-én aztán a rendőrök letartóztattak egy testvérpárt, akiket a térfigyelő kamerák felvételein is lehet látni, csak éppen két szépséghibával:

 

 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TEAM ABEL (@team_abel) által megosztott bejegyzés,

Az Instagramról közben törölték, de ők lennének a Smollett-verő fehérek:




A legfrissebb rendőrségi hírek szerint, amiket a CNN-től a BBC-n át a FOX News-ig minden nagy hírtévé készpénznek vesz (itt kell megjegyezni, hogy a FOX News volt az egyetlen hírtévé januárban, ami kételkedett a támadás valóságtartamában), a testvérpár azt vallotta, hogy Smollett fizette le őket, hogy vegyenek hipót, kötelet, sapkát, majd verjék meg. A támadást követő napon elhagyták az USA-t, és csak 15-én tértek vissza: az O'Hare repülőtéren már rendőrök várták őket.

A színész ügyvédjei persze tagadják a vádakat. Smollett először február 14-én, egy nappal a nigériai verőlegényes szál kibomlása előtt nyilatkozott az amerikai tévében, azt állítva, hogy a homofób és rasszista támadás mögött az ő Trumppal szemben felvállalt nyílt ellenállása állhat.

A chicagói rendőrség legutóbbi sajtóközleményében az áll, hogy "az új információk fényében a nyomozás irány jelentős mértékben megváltozott." A testvérpár lakásán a rendőrök két maszkot, hipót és kötelet találtak, egyes források szerint pedig még a vásárlásról szóló bizonylatok is mellettük hevertek.

#Breaking: 2 #CPD sources tell @fox32news the brothers arrested & released in #JussieSmollett case told detectives they were paid by the #Empire actor to orchestrate the attack. Detectives also have a receipt for the rope found on #Smollett neck showing the brothers bought it.

— Rafer Weigel (@RaferWeigel) 2019. február 17.

Hogy Smollett miért bérelte fel őket, azt nem tudni, ahogy az sem, miből gondolta, hogy ez soha nem fog kiderülni.

(Index nyomán)

Kapcsolódó: "A gének miatt a fehérek intelligensebbek, mint a feketék" - minden címétől megfosztották a Nobel-díjas professzort





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából