Ugrás a cikkhez
Reklám

A lengyelek szigorú törvényt hoztak a Lengyelországban tartózkodó külföldiekre is vonatkozó személyekre, akik a lengyel népet azzal vádolják, hogy együttműködtek a németekkel a zsidók holokausztja terén. Nemzetközi zsidó nyomásra azonban a már hatályba lépett törvényt Varsóban úgy „módosították”, hogy az teljesen elvesztette az eredeti értelmét. Binjámin Netanjáhu a nagymértékben Izrael érdekeit szolgáló Irán-ellenes varsói nemzetközi találkozó idején viszont ismét a lengyeleket vádolta zsidóirtással. Andrzej Duda lengyel elnök most a Visegrádi Négyek jövő heti jeruzsálemi csúcstalálkozójának lemondását kéri – írja az izraeli Háhádásot13 honlapja.



Mateusz Moraviecki és Binjámin Netanjáhu tegnap Varsóban (fotó: Reuters)

Andrzej Duda lengyel elnök ma délelőtt a Visegrádi Négyek jövő heti jeruzsálemi csúcstalálkozójának lemondását kérte, miután Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök tegnap ismét azzal vádolta a lengyeleket, hogy a második világháború idején együttműködtek a németekkel a zsidók holokausztjában. Duda elnök a jeruzsálemi csúcs lemondását azzal indokolta, hogy Lengyelországban nemrégiben törvényileg tiltották meg, hogy a lengyeleket a zsidók holokausztjában való bűnrészességgel vádolják. (A lengyelek egyébként megérdemlik a sorsukat, amiért házigazdái, kezdeményezői voltak az Irán-ellenes, szinte kizárólag izraeli érdekeket szolgáló, egy igazi háborús bűnös, Binjámin Netanjáhu részvételével megtartott nemzetközi találkozónak – H. J.) Andrzej Duda, miután ismertté váltak Netanjáhu lengyelekre vonatkozó vádjai, twitteres üzenetben közölte: Ha Netanjáhu valóban azt mondta, hogy a lengyelek együttműködtek a németekkel a zsidók irtásában, akkor Izrael nem megfelelő hely a Visegrádi Négyek csúcstalálkozójának lebonyolítására.



Jobbról balra: Mike Pence amerikai alelnök és neje, Mateusz Moraviecki lengyel kormányfő és neje, Binjámin Netanjáhu és neje a varsói gettó emlékművének megkoszorúzása után (fotó: Reuters)

Izraelben rögtön tisztában voltak Duda elnök fölhívásának súlyával, annak várható következményeivel, s az izraeli diplomácia már ma délelőtt igyekezett tompítani Bibi újabb eszetlen megnyilatkozását. Anna Azari Izrael varsói nagykövete azonnal levelet küldött Mateusz Moraviecki lengyel miniszterelnök hivatalába, amelyben azt bizonygatja, hogy „Netanjáhu miniszterelnök nem azt állította, hogy a lengyel’ nemzet’ követett el bűnöket a zsidók ellen, hanem csak azt, hogy egyes lengyelek együttműködtek a náci rendszerrel”.



Bibi és Bibiné megrendülten szemlélik az emlékművet (fotó: AFP)

Mint ismert, a lengyelek eredetileg olyan, a lengyel földön tartózkodó külföldieket is kötelező törvényt kívántak hatályba léptetni, amelynek értelmében akár szabadságvesztéssel is sújthatták volna a lengyel népet úton-útfélen antiszemitázó, a zsidóirtásban való részvétellel vádoló személyeket. Csakhogy működésbe lépett az ilyenkor szokásos zsidó meggyőző úthenger, s az Amerikából érkező fenyegetések mellett Binjámin Netanjáhu is pástra lépett. Az izraeli miniszterelnök az elmúlt nyár folyamán közvetítők segítségével fölvette a kapcsolatot a varsói vezetéssel. Közben Lengyelországban már három hónapja hatályba is lépett az említett törvény, amikor az izraeliek elérték azt, hogy módosítással szinte teljesen kiherélték a törvényt. A módosított törvényt pedig Duda elnök is aláírta. Minden épeszű ember azt gondolta, hogy a zsidókat, köztük a vezető izraeli politikusokat megnyugtatja a lengyel törvénymódosítás, de nem így lett, mert tegnap Netanjáhu Varsóban újra föltette a lengyelek bűnösségéről szóló régi lemezt.

Hering J. – Kuruc.info

Frissítés: máris tisztázták

Bekérettek pénteken a lengyel külügyminisztériumba Izrael nagykövetét, miután a Jerusalem Post izraeli lap azt írta, Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki varsói látogatása végén azt mondta, a lengyelek együttműködtek a "nácikkal" a "holokauszt elkövetésében".

A varsói külügyminisztérium szóvivője azt mondta, több információt szeretnének kapni erről, és ismertetni akarják a nagykövettel a lengyel álláspontot is, ezért hívatták be.

Izrael varsói nagykövete közleményében azt közölte, a megjelent cikk nem igaz. Netanjahu kérésére a lap is helyesbítést közölt. Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök pedig a közlemény nyomán ártalmas újságírói manipulációnak nevezte a Jerusalem Post írását.

A két kormányfő a dokumentumban méltatta a második világháború idején "zsidókat mentő" lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a "német nácik és kollaboránsaik" által elkövetett bűntettekkel vádolják.

2. frissítés: nem "a" lengyelek, csak lengyelek...

Egy névelő okozta félreértés, s Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szavainak emiatti "elferdítése" okozta Lengyelország és Izrael rövid ideig tartó diplomáciai válságát a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lap szerint.

Netanjahu varsói látogatásának végén, a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában angolul azt mondta, hogy "lengyelek együttműködtek a nácikkal", amit a The Jerusalem Post cím izraeli lap újságírója úgy értelmezett - és tett közé egy azóta a lap honlapjáról eltávolított beszámolóban -, hogy "a lengyel nép" működött együtt a nácikkal, noha az izraeli kormányfő nem használt határozott névelőt, és csak bizonyos lengyelekre gondolt, nem az egész lengyel népre.

Nem csak a The Jerusalem Post tévedett, hanem több más, Netanjahut idéző angol nyelvű lapban is azt írták, hogy a "the Poles" ("a lengyelek") kifejezés hangzott el, de ezt a miniszterelnöki hivatal megcáfolta azzal, hogy hangfelvétellel igazolta: a "the" szó nem hangzott el.

Az izraeli kormányfő a múzeumban azt is hozzátette, hogy nem jelentős számú lengyel kollaborált a "nácikkal", és tudomása szerint ezen kijelentés miatt még senkit sem állítottak bíróság elé.

A lengyel nép megvádolása érzékenyen érintette a varsói vezetést. Néhány órán belül a külügyminisztériumba kérették Izrael nagykövetét, és Andrzej Duda lengyel elnök felvetette, hogy tartsák lengyelországi helyszínen a visegrádi négyek (V4) és Izrael jövő hétre Jeruzsálembe tervezett találkozóját.

"Inkább a lengyelek kérjenek bocsánatot!"

Izraelben is azonnal régi sebeket tépett fel a kérdéses mondat: Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő (Jes Atíd) párt vezetője videóüzenetben követelte, hogy Izrael ne adjon magyarázatot a lengyeleknek.

"Helyette a lengyelek kérjenek bocsánatot tőlünk a holokauszt alatt Lengyelországban meggyilkolt milliókért, valamint a nácikkal folytatott együttműködésükért" - mondta Lapid.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Pence és Netanjahu Varsóban: felmondatnák Európával az iráni atomalkut





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából