Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy észt bíróság hétfőn 15,5 és 6 év börtönbüntetésre ítélte hazaárulás vádjával az észt védelmi erők egy volt őrnagyát és apját, akiket bűnösnek talált abban, hogy bizalmas információkat adtak át az orosz katonai hírszerzésnek (GU, Főcsoportfőnökség - korábban GRU, Hírszerzési Főcsoportfőnökség).

A tallinni székhelyű BNS balti hírügynökség jelentése szerint a fővárosi bíróság megállapította, hogy a 38 éves Denis Metsavas, az észt védelmi erők volt őrnagya egy évtizeden keresztül látta el bizalmas információkkal a GU-t, és 15,5 év börtönbüntetésre ítélte őt.

Apja, a 65 éves Pjotr Volin megközelítőleg feleannyi ideig működött együtt az orosz katonai hírszerzéssel, ő hat év börtönbüntetést kapott.

A volt őrnagyot és apját tavaly szeptemberben vették őrizetbe a hatóságok annak gyanújával, hogy együttműködtek a GU-val. Riho Terras, a védelmi erők főparancsnoka egy akkori sajtótájékoztatón elmondta, hogy Metsavas 1998 óta szolgált a hadseregnél, először a tüzérségnél, majd a vezérkarnál.

Az Oroszországnak állítólagosan folytatott kémkedésnek számos nagyobb horderejű ügye volt Észtországban, a volt szovjet tagköztársaságban azóta, hogy a balti ország 1991-ben kikiáltotta függetlenségét. Mind orosz, mind észt állampolgárokat is vádoltak azzal, hogy bizalmas információkat adtak át Oroszországnak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából