Ugrás a cikkhez
Reklám

"Mérgezőként" jellemezték munkahelyi körülményeiket az Amnesty International londoni székhelyű Nemzetközi Titkárságának munkatársai egy külső vizsgálatban – írja a Guardian.




A jelentést tavaly azután rendelték el, hogy a "jogvédő" szervezet két munkatársa is öngyilkos lett.

A pszichológusok által vezetett vizsgálat eredményei szerint a londoni központban rendszeresen alázták, zaklatták a munkatársakat, akiket nemi és faji alapon is diszkrimináltak. A 475 dolgozóval készített interjúk alapján az Amnesty Nemzetközi Titkárságát vezetői bizalmatlanok voltak munkatársaikkal, akiket rendszeresen becsméreltek és büntettek.

"Szar vagy! Fel kéne mondanod! Ha nem teszed, nyomorúságos életed lesz!” – idézett a jelentés néhány rendszeresen elhangzó fenyegetést és sértést.

A vizsgálat megállapításai szerint különösen visszás, hogy miközben az Amnesty világszerte harcol az emberi jogokért, a Nemzetközi Titkárságon rendszeresen előfordult faji, nemi, vagy szexuális identitáson alapuló megkülönböztetés, a nőkkel, színesbőrűekkel és az "LMBTQ-közösséghez" tartozókkal rendre igazságtalanul bántak.

Különösen károsnak ítélték meg a szervezetben uralkodó "mártírkultúrát", vagyis azt, hogy a munkatársak saját szenvedésük árán is túl sokat vállaltak. A szervezetben végzett munka mind testi, mind érzelmi szempontból megterhelő, de a munkahelyi jóléttel kapcsolatos problémák nagy része mégsem a munka során megélt traumákkal, hanem az ellenséges munkahelyi kultúrával, a túlterheléssel és a menedzsmenttel kapcsolatos.

Kumi Naidoo, az Amnesty főtitkára "mélységesen felkavaró olvasmányként" jellemezte a jelentést. Közleményében ígéretet tett rá, hogy márciusig tervet dolgoznak ki a helyzet megoldására.

(The Guardian - Mandiner nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából