Ugrás a cikkhez
Reklám

Jair Bolsonaro brazil elnök a néhány órával ezelőtt Brazíliavárosban végbement beiktatása után elsőként Binjámin Netanjáhuval ölelkezett. A brazil főváros és más nagyvárosok utcáin a tömegben a brazil mellett sok izraeli zászlót is lehetett látni a beiktatási ceremónia előtt és alatt. Bibi az első, míg Orbán Viktor a második sorban ült Bolsonaro beiktatása idején – tudósít az izraeli Jediot Áháronot.



Brazil és izraeli zászlók Brazília utcáin (fotó: AP)
Jair Bolsonaro brazil elnök a beiktatása után, az emelvényről lelépve, a meghívott külföldi politikusok közül elsőként a Közel-Kelet egyetlen demokratikus államának kormányfőjével, Binjámin Netanjáhuval és kedves feleségével, Szárá asszonnyal ölelkezett. Mint ismert, Bolsonaro már a beiktatása előtti hetekben világgá kürtölte, hogy Brazília áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.



Binjámin Netanjáhu és legújabb csicskája, Jair Blolsonaro ölelkezése (fotó: Reuters)
Bibit és nejét a beiktatási szertartáson az első, míg Orbán Viktort és a meghívott latin-amerikai vezető politikusokat a szintén megtisztelő második sorba ültették a helyi rendezők. Az izraeli Jediot Áháronot értesülése szerint Bolsonaro beiktatása után Orbán rövid megbeszélést folytatott Netanjáhuval. A brazil elnök beiktatása előtti órákban és idején a dél-amerikai ország nagyobb városaiban a brazil mellett sok izraeli zászlót is lengettek a Bolsonarót ünneplő emberek.



Az ölelkezőktől jobbra Orbán Viktor – Bibire várva



Izraeli zászlókkal ünneplik elnöküket a brazilok (fotó: AP)

El-Kudszi – Kuruc.info

Frissítés: Bibiné jobbján állhatott Orbán Viktor Brazíliavárosban

Jair Bolsonaro brazil elnök tegnapi ünnepélyes beiktatásáról, pontosabban Jair és Bibi ceremónia utáni szenvedélyes ölelkezéséről időközben az izraeli miniszterelnök is kitett egy videót a Fb-oldalára. Az eskütételt követően Netanjáhu néhány perces megbeszélést folytatott a Brazíliában szilveszterező Orbán Viktorral is, s a disputa témájáról a Mivzaklive.co.il izraeli hírportál közölt képi és rövid szöveges beszámolót.

Valószínűleg csak a véletlen műve, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök tegnapi, brazíliavárosi ünnepélyes beiktatása utáni ölelkezéseket és kézszorításokat megelőző percekben a helyi rendezők - nyilván az új elnök utasításainak értelmében - egymás mellé állították a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országa miniszterelnökének, Bibinek szelíd nejét, Szárá asszonyt és a közel-keleti térségi s azon belül az izraeli-palesztin béke megteremtésén éjt nappallá téve fáradozó Binjámin Netanjáhu nagy tisztelőjét, a Nobel-békedíj várományosának kebelbarátját, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.



Orbán Viktor és Binjámin Netanjáhu beszélgetése a forgatagban, sámlin ülve (fotó: mivzaklive.co.il)

A latin-amerikai Trumpnak is mondott Jair Bolsonaro és Binjámin Netanjáhu körüli tülekedés forgatagában Bibi néhány percet az Orbán Viktorral való villámbeszélgetésre is szánt. Több izraeli hírportál egybehangzó beszámolója szerint az Orbán-Nertanjáhu megbeszélésen a két kormányfő tárgyalt a Visegrádi négyek Izraelben tartandó jövőbeni összejöveteleiről. Beszéltek ezen kívül a V4 országai és az Izrael közti biztonsági együttműködésről. Netanjáhu a találkozón nagyra értékelte azt, hogy Orbán Viktor "erősen" (az izraeli tudósítás jelzője - H. J.) támogatja Izraelt az európai nemzetközi fórumokon (Magyarán: hazánk rendre nem szavazza meg a palesztin és a szíriai területek megszállása, az ott folytatott zsidótelepítés, s a megszállt területek vallási, etnikai arányainak erőszakos megváltoztatása miatt Izraelt elítélő határozati javaslatokat - H. J.)

Hering J. - Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából