Ugrás a cikkhez
Reklám

Három embert megsebesített egy késes támadó hétfőn késő este a manchesteri Victoria pályaudvaron, a tettest elfogták.

Két áldozatot, egy férfit és egy nőt kórházba szállítottak "kés okozta sérülésekkel". Egy vállán megsebesült rendőrt szintén el kellett látniuk a mentőknek.

Az első hivatalos közlésből nem derült ki, hogy a tettesnek terrorista indítékai voltak-e, a terrorizmus elleni rendőrség vezeti a nyomozást, de más motivációt sem tartanak kizártnak.

A BBC brit közszolgálati média egy munkatársa látta a támadást, elmondása szerint az elfogott gyanúsított "Allahot" kiáltott a támadás közben, a rendőröknek pedig kijelentette, hogy "amíg folyatjátok más országok bombázását, addig az effajta hülyeségek is folytatódni fognak".

A Manchester Evening News című helyi lap azt írta, hogy a városközponttól északra lévő vasúti pályaudvart a hatóságok lezárták, és a közösségi oldalakra felkerült fotók tanúsága szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

Frissítés: Rájöttek, hogy mégiscsak a "terrorizmushoz kötődik" a támadás

„Terrorizmushoz kötődő” cselekményként kezeli a rendőrség az óév utolsó estéjén történt manchesteri késelést, de az indítékot és az incidens körülményeit továbbra is vizsgálják, csakúgy, mint az elkövető elmeállapotát.

A támadás hétfő este, az észak-angliai nagyváros Victoria pályaudvarán történt. Egy férfi a hasán, egy nő az arcán és a hasán, a brit közlekedési rendőrség (BTP) egy rendőre a vállán szenvedett szúrt sérüléseket.

A manchesteri rendőrség keddi tájékoztatása szerint a sérült rendőr már távozhatott a kórházból, a másik két sérültet súlyos, de nem életveszélyes állapotban kezelik.

Russ Jackson, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese keddi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a nyomozást a területileg illetékes terrorelhárító szolgálat vezeti, és „terrorizmushoz kötődő incidensként” vizsgálja az esetet, de továbbra is nyitott kérdésként kezeli az elkövető indítékait.

A BBC úgy tudja, hogy az őrizetbe vett gyanúsított egy 25 éves férfi.

Jackson a tájékoztatón ugyanakkor elmondta: a rendőrség egyelőre azt is vizsgálja, hogy brit állampolgárról van-e szó.

Szemtanúk a brit médiának elmondták: a késelő azt kiáltotta, hogy Allahu akbar (Allah a leghatalmasabb).

A manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese keddi tájékoztatóján csak utalásszerűen szólt „a médiában széles körben terjedő” értesülésekről azzal kapcsolatban, hogy a gyanúsított „állítólag” milyen kijelentéseket tett, de hozzátette: ez az oka annak, hogy a rendőrség terrorizmushoz kötődő cselekmény ügyében folyó vizsgálattá nyilvánította a nyomozást.

A gyanúsítottat a rendőrök elektromos sokkolóval és paprikaspray-vel terítették le, és két kést találtak nála.

Keddi tájékoztatóján Russ Jackson elmondta: a támadás elkövetésének „eszelős” módja miatt a vizsgálat kiterjed az őrizetbe vett férfi elmeállapotára is.

A főparancsnok-helyettes hozzátette: nincs olyan információ, amely arra vallana, hogy a gyanúsítottnak társai is lettek volna.

A hétfő esti incidens után a manchesteri pályaudvart egy időre lezárták, de kedden zavartalan volt a forgalom.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából