Ugrás a cikkhez
Reklám

Izrael továbbra is támadóan lép fel Irán szíriai térnyerése ellen – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán a Szíriában éjszaka végrehajtott, "Izraelnek tulajdonított" légicsapásra utalva a Jediót Ahronót cmű újság honlapja, a ynet szerint.



Fotó: Getty

"Nem fogadjuk el Irán ellenünk irányuló erősödését Szíriában. Ezekben a napokban is fellépünk ellene támadóan, folyamatosan"– mondta az izraeli kormányfő a frissen kiképzett vadászpilóták avatóünnepségén. "Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy kivonja az amerikai katonákat Szíriából, nem változtatja meg politikánkat. Megvédjük magunkat minden fenyegetéssel szemben"– tette hozzá Netanjahu.

Az izraeli közszolgálati rádió külföldi értesülésekre hivatkozva azt közölte, hogy az éjjeli támadás célpontja egy iráni repülőgép szállítmánya volt. Kedd este egy iráni szállítógép landolt Damaszkuszban, amely rakományát hátrahagyva két órán beül már távozott is.

Az izraeli rádió úgy tudja, hogy az irániak rakéták precíziós célba juttatását szolgáló különleges GPS-rendszereket szállítottak a libanoni síita Hezbollah szervezetnek, s ennek a rakománynak a megsemmisítését célozta az izraeli akció. A rádió szerint a légicsapás során Hezbollah-vezetők is életüket vesztették, de ezt a Hezbollah nem erősítette meg.

Oroszország provokációnak nevezte az izraeli katonai lépést, és azzal vádolta meg Izraelt, hogy az izraeli rakéták veszélyeztettek két éppen landoló polgári légi járatot, egyet Damaszkuszban, egyet pedig Bejrútban. Moszkva szerint a szíriai célpontokra kilőtt tizenhat rakétából tizennégyet megsemmisített a szíriai légvédelem.

Korábban írtuk: Libanon területéről támadták Szíriát a zsidók, Aszadék légvédelme közepesre vizsgázott

Izraeli harci repülők támadást indítottak Damaszkusz környéki célpontok ellen, a szíriai légvédelem a rakéták nagy részét elfogta – jelentették hírügynökségek kedd este a szíriai állami médiára hivatkozva.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal bíró Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és az NNA libanoni állami hírügynökség közlése szerint a támadást az izraeli légierő hajtotta végre Libanon területéről, a szíriai légvédelem az onnan kilőtt rakétákra tüzelt.

Szemtanúk közlése szerint robbanások zaja rázta meg a szíriai fővárost. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a támadás kezdete után egy órával is hallható volt Damaszkuszban, ahogy a légvédelmi ütegek dolgoznak. Az egyik állami televízió meg is szakította az adását, hogy hazafias dalokat játsszon, amíg tart az incidens – jegyezte meg az AP. A TASZSZ orosz hírügynökség nyolc izraeli rakéta elfogásáról adott hírt.

Az OSDH közölte: az izraeli légi csapásokat Iránnak és libanoni szövetségesének, a Hezbollahnak a katonai objektumaira mérték, amelyek Damaszkusz déli és nyugati részein találhatóak. Több rakéta is célba jutott, de áldozatokról egyelőre nincsenek hírek – tette hozzá.

Ezzel szemben a szíriai hadsereg egy forrása azt közölte, az izraeli rakéták nagy részét még azelőtt megsemmisítették, hogy eljutottak volna céljukig. Egy lőszerraktárt mindazonáltal találat ért, aminek következtében legalább három szíriai katona megsebesült. Az al-Hadath jordániai hírtévé szerint legalább három szíriai célpontot sikerült megsemmisíteniük az izraeli gépeknek.

Közben az izraeli hadsereg jelezte, hogy a zsidó állam légvédelme is működésbe lépett egy Szíriából kilőtt rakéta miatt. A közlemény hozzátette: károkról vagy áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Az izraeli légierő korábban is számos alkalommal hajtott végre támadást Szíriában lévő iráni katonai célpontok ellen. Az egyik ilyen akció azonban balul sült el: szeptemberben a szíriai légvédelem lelőtt egy Il-20-as típusú orosz felderítőgépet, fedélzetén tizenöt katonával. Az incidensért az orosz védelmi tárca Izraelt tette felelőssé, amelynek harci gépei előzőleg légi csapást mértek szíriai célpontokra, majd moszkvai közlés szerint az orosz repülőgép közelében tartózkodtak, a szíriai légvédelem elfogórakétái ezért találták el a jóval méretesebb orosz repülőt.

Ezt követően Oroszország bejelentette: Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának. E rakétarendszer több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik.

Izraeli katonai szakértők az orosz bejelentésre reagálva azt hangsúlyozták, hogy az izraeli légierő idejekorán felkészült a fejlett orosz légvédelem Szíriába telepítésére, így az nem fogja tudni megakadályozni "szükséges" katonai akcióit.

Azt egyelőre nem tudni, hogy kedd este milyen típusú rakétarendszerek léptek működésbe Szíriában.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából