Ugrás a cikkhez
Reklám

Fokozta németországi aktivitását a török titkosszolgálat (MIT) az elmúlt években – írta a Die Welt és a Der Tagesspiegel német napilap pénteken biztonsági forrásokra hivatkozva.

Hatósági források szerint a szolgálat tagjai török ellenzékiek megfigyelésén kívül több német kormányzati szervbe is igyekeznek beférkőzni. A MIT elsősorban a török ellenzékiekre, illetve az említett szervekre összpontosít, de fokozódott a kémtevékenysége is.

A Die Welt értesülései szerint a német államügyészség 23 esetben indított eljárást a legutóbbi években olyan személyek ellen, akik feltehetően a MIT tagjai voltak.

A kémkedések legfontosabb célpontjai a török ellenzéken kívül a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) és az Amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi mozgalma. Ankara Fethullah Gülent és követőit teszi felelőssé a Recep Tayyip Erdogan elleni 2016-os puccskísérletért.

A Der Tagesspiegel szerint Berlinben arra gyanakszanak, hogy a MIT egyes tagjai már a német kormányzati szervekbe is beférkőztek.

A belügyminisztérium több hivatalos szerv figyelmét is felhívta olyan török ügynökökre, akik állásra jelentkeznek náluk. A napilap biztonsági forrásokra hivatkozva 100 ilyen alkalmat említ; egyebek mellett a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA), a migránsok és menekültek ügyéért felelős hatóság, az államügyészi hivatal és a katonai hírszerzés is jelentett hasonló esetet.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából