Ugrás a cikkhez
Reklám

Több mint 500 bűnöző van a közép-amerikai migránskaraván mexikói-amerikai határhoz közelítő csoportjaiban – idézett amerikai belbiztonsági minisztériumi tisztségviselőket hétfőn a Fox televízió. (Videó itt.)



Fotók: AP

Az információkat a belbiztonsági tárca tisztségviselői egy telefonos konferencián közölték újságírókkal. Mint elmondták: „a karaván tagjainak többsége nem nő és gyermek, hanem egyedülálló fiatal férfi”. A nőket és a gyermekeket előre küldték, hogy elsőként ők jelenjenek meg az amerikai határnál, rokonszenvet ébresztve mind a mexikóiakban, mind az amerikaiakban – állították. A belbiztonsági szakemberek szerint jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik Tijuanában, amely a kaliforniai San Diegóval szemben, a mexikói oldalon fekszik.

Közben a Tijuanában is egyre indulatosabb a helyezet, ugyanis a mexikói város utcáin a helybéliek felvonulással tiltakoztak a migránsok ellen. A tüntetők Donald Trump amerikai elnök jelszavát – Amerika az első! – kölcsönözve azt skandálták: “Mexikó az első!” Az NPR riportere által megszólaltatott tijuanaiak egyike azt mondta: “azt akarjuk, hogy a karaván menjen el innen, ezek lerohannak bennünket”.

Ő és társai a migránsokat elutasító táblákat tartottak a magasba, rajtuk a felirattal: „Nem az illegálisokra!”, „Nem az invázióra!”, „Mentsük meg Tijuanát!” és „Mexikó az első!”.

 


Nem alaptalan az a félelmük, hogy a migránsok valószínűleg sokáig maradnak Tijuanában: az Egyesült Államok területére illegálisan nem léphetnek be, menedékkérelmük elbírálása azonban hónapokig eltarthat, kivált most, hogy az amerikai kormányzat november elején lépéseket tett, hogy megnehezítse a menedékkérők bejutását. Ezt támasztja alá a Fox televízió szerint Juan Manuel Gastélum tijuanai polgármester kijelentése, aki trógereknek nevezte a migránskaraván tagjait, és hétfőn azt mondta: a városvezetés azzal számol, hogy a migránsok még legalább hat hónapig Tijuanában lesznek.

Hétfőn Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter utasítására tovább szigorították a határok védelmét. Az amerikai-mexikói határ kaliforniai szakaszán újabb szögesdrótos kerítéseket húztak fel. Lezárták az egyik forgalmas határátkelőhelyet is, San Ysidro városkánál, ahol szintén több sorban szögesdrótos kerítést állítottak fel.

Unfortunately, some members of the caravan are purposely causing disruptions at our border ports of entry. There is a legal and illegal way to enter the US. We have deployed additional forces to protect our border. We will enforce all our laws.

— Sec. Kirstjen Nielsen (@SecNielsen) 2018. november 19.

(MTI - Fox News nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából