Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy izraeli kommandós meghalt, illetve egy megsebesült a Gázai övezetben végrehajtott izraeli bevetés alatt, palesztin fegyveresekkel vívott tűzpárbajban - közölte az izraeli védelmi minisztérium hétfőre virradóra kiadott közleményében. Az incidens után Izrael rakétákkal támadta az övezetet.

Egy palesztin hírügynökség, a Maan beszámolója szerint izraeli kommandósok az esti órákban behatoltak az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz településre, hogy végezzenek a Hamász katonai szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok egyik parancsnokával, vagy – más hírek szerint – elfogják őt.

A Hamász egyik illetékese szerint az izraeli kommandósok gépkocsiból nyitottak tüzet a szervezet egyik fegyveres csoportjára, ezt a Hamász fegyveresei viszonozták,az izraeliek ekkor szenvedhették el a veszteségeiket. Ezután üldözőbe vették őket. Szemtanúk szerint az izraeli légierő eközben negyvennél több rakétát lőtt ki arra a helyre, ahol az incidens zajlott.

Palesztin kórházi források szerint a légicsapásokban legalább hat ember halt meg, köztük két katonai parancsnok, ők a Núr Barak és Mohammad al-Karra névre hallgattak.

Röviddel az incidens után megszólaltak Dél-Izraelben a légitámadásokra figyelmeztető szirénák. A palesztin övezetből legalább tíz rakétát lőttek ki Izrael területére, és a Vaskupola légvédelmi rendszer néhányat megsemmisített közülük. Áldozatokról és károkról nem érkeztek hírek..

Az incidens miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megszakítja párizsi útját, és még az éjszaka folyamán hazatér – közölte a kormányfő egyik tanácsadója.

(MTI)

Frissítés: Izraelben is beismerték: ezúttal balul ütött ki a különleges katonai akció a Gázai övezetben

A ma éjjel Hán Júnesz Gázai övezetbeli palesztin város környékén egy különleges izraeli egység fegyveresei által végrehajtott – s az izraeli hadsereg szóvivője által később „szokványosnak” nevezett – akció nem úgy sült el, ahogyan arra a kivitelezői számítottak. A Má’áriv című izraeli lap honlapja is azt írja, hogy a támadást végrehajtó izraeli katonák „belebonyolódtak az akcióba”. A palesztinok beszámolói szerint a fényképeken látható katonai járművet ért találat következményeként lelte halálát az egyelőre csak „M”-nek nevezett, állítólag alezredesi rendfokozatot viselő parancsnok, míg egy másik izraeli katona közepes súlyosságú sebesülést szenvedett – írja az izraeli Má’áriv és a palesztin Fálásztin el-Án című hírportál.



Az izraeli különleges erők szétlőtt járműve Hán Júneszben (fotó: Hászán esz-Szalih)

Az akció letagadhatatlanul balul ütött ki, s az izraeli hadsereg szóvivője sietett bejelenteni, hogy az akció célja „szokványos” volt, s eredetileg nem valakiknek a likvidálására vagy túszul ejtésére irányult. A Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom viszont azt jelentette, hogy miután észlelték az izraeli katonák behatolását a Gázai övezetbe, a palesztin fegyveresek üldözőbe vették a katonai járművet, s tüzet nyitottak rá. Közben izraeli harci repülők elkezdték bombázni, rakétázni a környéket annak érdekében, hogy a behatolók minél előtt ki tudjanak menekülni. Az izraeli légitámadás következtében hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász két parancsnoka.



Az izraeli légierő által lerombolt épület ma reggel (fotó: Reuters)

A Hán-Júneszben történt incidens után a Gázai övezet területéről a palesztinok tizenhét föld-föld rakétát indítottak izraeli területre, ám a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer csak hármat semlegesített. A Gázai övezettel szomszédos izraeli településeken az iskolákban ma nem kezdődött meg a tanítás, míg a békegalamb Binjámin Netanjáhu ma a tervezettnél korábban hazatér Párizsból, ahol főleg az Európai Unió bomlasztásával és egyes országok vezető politikusainak Irán ellen hangolásával foglalatoskodott.



Az izraeli légitámadás következtében meghalt egyik Hamász-parancsnok (fotó: Fáresz es-Sáer)

Ronén Menelisz vezérezredes a ma éjszakai sikertelen akciót követően szintén „szokványos, nem túszejtésre vagy likvidálásra irányuló” műveletről beszélt, de hozzáfűzte: „Az akcióban részt vevő katonák ma éjszakai kimentése olyan hőstett volt, amit a jövőben tanítani fognak a katonai iskolákban. Ezzel együtt bizonyos tanulságokat is le kell vonnunk a történtekből, amelyeket szintén tanulmányoznunk kell”.

Gádi Eisenkut tábornok, izraeli vezérkari főnök is megszólalt a ma éjszaka történtek után: „Az izraeli hadsereg különleges egysége ma éjszaka Izrael biztonságára nézve igen fontos akció végrehajtását kezdeményezte (ami kudarcba fulladt – H. J.). A különleges szárazföldi egység és a légierő bátor és hideg fejjel végrehajtott hősies csatát vívott a terepen. Az izraeli hadsereg jóval többel tartozik az elesett ’M’ alezredesnek, mint amiről egyelőre beszélhetünk”, jelentette ki a vezérkari főnök.

H. J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából