Ugrás a cikkhez
Reklám

A magyar kormányfő nem mutatott kompromisszumkészséget a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti vitában - nyilatkozta Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a spanyol ABC című konzervatív napilapban vasárnap megjelent interjúban.

"Orbán Viktor miniszterelnök nem mutatott semmiféle kompromisszumkészséget a vitában, amely Strassburgban zajlott tíz nappal ezelőtt, és ezért az EPP képviselők többsége ellene szavazott, egy nagyon komoly, a parlamenti frakción belüli vita után" - fogalmazott.

A politikus hangsúlyozta: az Európai Néppártban senki sem részesül különleges bánásmódban, ha az "alapvető elvekről" van szó.

Manfred Weber beszélt arról is, hogy az európai parlamenti választásokra készülő Európai Unió számára történelmi pillanat ez a mostani.

A szélsőségesség és a populizmus, nyilván ezek fenyegetik szegény uniót

Szavai szerint kívülről fenyegetést jelent az Európai Unió számára Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök is. "Ideológiailag nem egyformák, de mindketten gyengíteni kívánják az EU-t" - mondta, hozzátéve, hogy belülről pedig a szélsőségesség és a populizmus fenyegeti az uniót.

Az EPP frakcióvezetője, aki eddig az egyetlen néppárti jelölt a Európai Bizottság elnöki posztjára, úgy vélte: új fejezetet kell nyitni Európában.

"Az európai választásoknak arra kell szolgálniuk, hogy megmutassuk az embereknek, hogy miben hiszünk, hogy biztonságot nyújtsunk nekik, és megvédjük azt, amit én úgy hívok, európai életmód" - fogalmazott, kijelentve, hogy szükség van egy demokratikus vitára Európa jövőjéről.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából