Ugrás a cikkhez
Reklám

Ahváz iráni városban ma délelőtt fegyveresek 24 halálos áldozatot követelő terrortámadást hajtottak végre az Iráni Forradalmi Gárda díszelgő alakulatára, illetve a díszszemlét megtekintő polgári személyekre. A sebesültek száma legalább hetven, köztük gyermekek és újságírók. Ahváz városában, illetve egész Huzesztán tartományban jelentős számú szunnita arab kisebbség él, ám a legutóbbi hírek szerint az irániak elsősorban az izraeli Moszádot és Amerikát gyanúsítják a terrorcselekmény elkövetésével. Vlagyimir Putyin részvéttáviratot küldött Hászán Ruháni iráni elnöknek.



Forradalmi gárdista sebesült kisfiút ment Ahvázban (fotó: AFP)

Az iráni Huzesztán tartomány székvárosában, Ahvázban ma délelőtt katonai parádét, díszmenetet tartott az Iráni Forradalmi Gárda. A katonai parádéval a perzsák a 38 évvel ezelőtt, 1980-ban kitört, és nyolc esztendőn keresztül zajlott iráni-iraki I. öbölháborúra emlékeztek. A Tásznim iráni hírügynökség szerint a katonai parádé kellős közepén szinte a semmiből előtűnt civil ruhás fegyveres terroristák lövedékzáport zúdítottak az Irán Forradalmi Gárda díszmenetelő tagjaira, illetve az eseményt szemlélő tömegre. A jelentések szerint a terrortámadásnak eddig 24 halálos, s mintegy 70 sebesült áldozata van, köztük újságírók és gyermekek.



Földre terített forradalmi gárdisták a dísztribün előtt (fotó: EPA)

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a támadást követően kijelentette: a merényletet elkövető személyeket egy idegen hatalom képezte ki katonailag, és pénzelte őket. A perzsa külügyminiszter azt is közölte, hogy a meg nem nevezett idegen hatalom által kiképzett terroristák a Huzesztán tartományban tevékenykedő kormányellenes körzeti erők közül valók. A külügyminiszter kicsit később, már a Twitter-fiókjában közzétett csiripelésével azt is bejelentette, hogy hazája gyors és eltökélt válaszcsapást mér a ma délelőtti támadásra. Időközben a teheráni parlament nemzetbiztonsági bizottsága sürgős válságülésre gyűlt egybe. Ramadán Saríf, az Iráni Forradalmi Gárda szóvivője már név szerint is megemlítette a Huzesztán, jelentős arab kisebbség által is lakott tartományban tevékenykedő szunnita iszlamista El-Ahvázijjá nevű terrorszervezetet, ám azt nem állította, hogy a mai merényletet is ők hajtották volna végre.

Ábulfázel Sáhráhi, az iráni hadsereg szóvivője az IRNA perzsa hírügynökségnek viszont már világosabban beszélt, amikor kijelentette: az Ahvázban végrehajtott terrorcselekmény nem az Iszlám Államhoz, hanem az Amerikai Egyesült Államokhoz és az izraeli Moszádhoz kapcsolható. A mai merényletet végrehajtó terroristákat Amerika és Izrael képezte ki a Perzsa-öbölben, állította az iráni katonai szóvivő. Az Iráni Forradalmi Gárda egyik magas beosztású parancsnoka viszont szaúd-arábiai ügynökök által végrehajtott terrorcselekményről beszélt.



Forradalmi gárdistát mentenek a társai (fotó: AFP)



Megsebesült és menekülő civilek Ahvázban (fotó: AFP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök röviddel az Ahvázban elkövetett terrortámadás után táviratot intézett Hászán Ruháni iráni elnöknek, amelyben kifejezte részvétét az életüket vesztett irániak hozzátartozóinak, Iránnak, illetve mielőbbi fölépülést kívánt a mintegy hetven sebesültnek.

H. J. – Kuruc.info

Frissítés: Időközben 29-re emelkedett az iráni Ahváz városában ma délelőtt elkövetett fegyveres terrortámadás halálos áldozatainak száma. A FARS független iráni hírügynökség jelentése szerint az 1980-ban kitört iráni-iraki öbölháborúra emlékező katonai parádén résztvevő Iráni Forradalmi Gárda tagjaira, rendőri és önkéntesekből álló alakulatra, illetve a menetet megtekintő civilekre összesen négy terrorista nyitott tüzet. Közülük hármat agyonlőttek, egyet élve elfogtak.

Az iráni legfelsőbb katonai és politikai vezetés közben továbbra is azt állítja, hogy a négy terroristát az izraeli Moszád és Amerika képezte ki, és indította útnak a véres merénylet elkövetésére. Teheránban azt sem veszik komolyan, hogy a délután folyamán az Iszlám Állam, majd egy helyi, Huzisztán tartománybeli, a központi iráni kormány ellen küzdő muszlim arab terrorszervezet is magára vállalta a merénylet elkövetését.




A FARS hírügynökség kitett a honlapjára egy megrázó fényképet: egy édesanya futva menti gyermekét, míg mellette az Iráni Forradalmi Gárda egyik harcosa pedig egy másik gyermeket ment a merénylet színhelyéről.

H. J. - Kuruc.info

Friss: Legfelsőbb iráni vezető: Amerika bábjainak zavarkeltése a szombati merénylet

Korábban írtuk: Ismeretlen fegyveresek több embert lelőttek egy iráni katonai parádén

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak, és több embert lelőttek egy katonai parádén a délnyugat-iráni Ahváz városában - közölte az állami televízió.

A híradás szerint több sebesültje is van a lövöldözésnek.

Terrorists, after opening fire at #IRGC military parade in #Ahvaz, southwest of #Iran, have escaped. Security forces are after the terrorists. State TV reported that the gunmen are "Takfiri terrorists". pic.twitter.com/rt9sxCincv

— Abas Aslani (@AbasAslani) 2018. szeptember 22.

 

UPDATE
Reports said unknown gunmen opened fire on people from behind the stand during the parade on Saturday. https://t.co/qKmmEkyclu#Iran #MilitaryParade #Ahvaz pic.twitter.com/vH8sykZ2sL

— Press TV (@PressTV) 2018. szeptember 22.

Az állami televízió terrorcselekménynek nevezte az esetet, és olyan kifejezést használt a tettesekre, amellyel az iráni média korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjait illette.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából