Ugrás a cikkhez
Reklám

Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök még kedden délután felhívta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki egyebek mellett közölte a Likud vezérével, hogy az orosz Il20-as katonai repülőgép fedélzetén tartózkodó 15 orosz katona halálát előidéző izraeli légitámadás – amiképpen az azt megelőzőek is Szíria szuverenitásának megsértésével történt. Ebben az esetben azonban a súlyos következményekkel járó esetek megelőzése érdekében megkötött izraeli-orosz egyezményt az izraeli fél nem tartotta tiszteletben, s ennek következtében az orosz repülőgép teljesen védtelen volt a szíriai légvédelemmel szemben, mondta Putyin elnök Netanjáhunak még kedden délután – számol be az események alakulásáról az izraeli hadsereg rádiója, a Má’áriv, az Interfax és a RIA hírügynökség.

A Netanjáhu-Putyin keddi telefonbeszélgetés során az izraeli miniszterelnök Izrael nevében részvétét nyilvánította a tizenöt orosz katona halála miatt, ám sietett hozzátenni, hogy az orosz Il–20-as katonai repülő lelövéséért kizárólag Szíria a felelős. Netanjáhu azt felajánlotta Putyinnak, hogy az incidens kivizsgálása érdekében Izrael hajlandó átadni Moszkvának a légitámadással kapcsolatos szükséges információkat. Sőt mi több, Bibi azt is fölajánlotta Putyinnak, hogy a szükséges információkat személyesen ’Ámikám Nurkin tábornok, az izraeli légierő főparancsnoka viszi el Moszkvába… Az oroszok azt a választ adták Netanjáhu ajánlataira, hogy az orosz gép lelövésével kapcsolatos az összes szükséges információ birtokában vannak, de azért az izraeliekét is áttekintik.



Ávigdor Lieberman és Vlagyimir Putyin Netánjá izraeli városban 2012-ben – nincs szükségük tolmácsra (fotó: Reuters)
Az izraeli hadsereg rádióállomása (Gáléj Cáhál – גלי צה'ל) szerint a telefonbeszélgetés folyamán Putyin határozottan követelte Netanjáhutól, hogy mostantól fogva Izrael ne idézzen elő ilyen helyzeteket. Az orosz elnök azonban már az izraeli miniszterelnökkel megejtett telefonbeszélgetése előtt – az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztató mellékzöngéjeként – kijelentette: „Nem Izrael lőtte le a repülőgépünket, hanem egyszerűen tragikus körülmények láncolatáról van szó”… Számunkra viszont érthetetlen, hogy a földközi-tengerparti Latakia szíriai város környékén végrehajtott kedd éjszakai légitámadást követő délelőtt az ügyben illetékes, s bizonyára megfelelő információval rendelkező Orosz Védelmi Minisztérium, élén Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, aki az Ávigdor Lieberman izraeli hadügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetés során még felháborodva „felelőtlen cselekedetek elkövetésével” s az orosz repülő fedélzetén tartózkodott tizenöt katona halálának előidézésével vádolta meg Izraelt.



Netanjáhu és Putyin Moszkvában, 2018 januárjában (fotó: Kobi Gidon
Amint arról mi is beszámoltunk, az Orosz Védelmi Minisztérium szóvivője kedden reggel azt is Izrael szemére vetette, hogy az érvényben levő izraeli-orosz egyezmény ellenére a zsidók nem jelezték időben, hanem mindössze egy perccel korábban a légitámadás megindítását. Meg az is elhangzott az orosz minisztérium részéről, hogy az F–16-os izraeli harci repülők pilótái az éppen leszálláshoz készülődő Il–20-as orosz gépet fedezékül használták a támadásuk kivitelésekor. Sőt „Moszkva fenntartja magának a jogot a megfelelő válaszlépésre”, üzenték Izraelnek az Orosz Védelmi Minisztériumból.



Az Il-20M orosz katonai repülő (fotó: AFP)
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és az általa vezetett minisztérium szóvivőjének felháborodásán túl – de még Putyin „megértő” megnyilatkozása előtt – Keren Kohén-Gát izraeli nagykövethelyettest is berendelték a moszkvai Külügyminisztériumba (mert a nagykövet, Gary Korén hazautazott Izraelbe a böjtnapra – H. J.), ahol közölték vele, hogy a lelőtt orosz repülő fedélzetén tartózkodó tizenöt katona halálát „Izrael felelőtlen tevékenysége idézte elő, s Izrael ellenséges tevékenysége után Oroszország fenntartja magának a megfelelő válaszlépés jogának megtételére.”



Állítólagos iráni fegyverraktár Latakiában az izraeli támadás előtt és után
Ma délelőtt ismét megszólalt Ávigdor Lieberman, Izrael szélsőséges hadügyminisztere, aki az izraeli hadsereg rádiójának többi között a következő kijelentést tette: „Elmondhatom, egyetértek Putyinnal, hogy tragikus tévedésről van szó, csakhogy a szíriai hadsereg tévedéséről. Ászád hadseregében ugyanis vannak felelőtlen és szakmaiatlan emberek, akik akkor tevékenykedtek, amikor az izraeli légierő repülőgépei már Izraelben voltak, miután teljesítették a kötelességüket (sic!)”, mondta Lieberman. A héber nyelvet a több mint négy évtizedes izraeli tartózkodás után is iszonyatos orosz kiejtéssel és helytelen fordulatokkal beszélő Lieberman a kedd délelőtti, a Putyin „színeváltozásáig” a felháborodott orosz megnyilatkozásokra még a Babiloni Talmudot is segítségül híva – igaz pontatlanul – reagált a hadsereg rádiójának: „Nem ítélik meg az embert bánatának idején. Részvétünket nyilvánítottuk a repülőgép személyzetének halála miatt. Meg lehet érteni a lelki állapotukat a történtek után. A légierő főparancsnoka máris úton van Oroszországba. Mi csak úgy cselekedtünk, amiképpen mindig is cselekedni szoktunk. Arról van szó, hogy a szíriai hadseregnek túl nagy az önbizalma. Mi már évek óta azt az igen világos politikát követjük, hogy nem avatkozunk bele Szíria belügyeibe (sic!). Ám nem vagyunk hajlandók tényként elfogadni azt, hogy Szíria Irán előretolt bázisa legyen”, jelentette ki Lieberman izraeli hadügyminiszter.



Ávigdor Lieberman és Szergej Sojgu Tel-Avivban, 2017-ben (fotó: Vadim Savitzky)
A legutóbbi izraeli légitámadás, illetve az orosz Il–20-as repülőgép lelövése következtében Oroszország a közeljövőben ellenséges támadásokkor automatikusan működébe lépő légelhárító rakétarendszereket telepít például az oroszok által is használt hmeimimi katonai repülőtér és a közelében levő tartúszi hadikikötő védelmére – írja az orosz Interfax hírügynökség. Megjegyezzük, hogy az említett bázisok köré az oroszok már korábban telepítettek igen hatékony S–400-as föld-levegő légelhárító rakétarendszert, ám azt valamilyen ok miatt ezúttal sem hozták működésbe.

Hering J. – Kuruc.info

Korábban írtuk:

- Aszad: a szokásos zsidó önteltség vezetett az orosz gép tragédiájához

- Putyin inkább nem megy neki Izraelnek

- Orosz Védelmi Minisztérium: Izrael szándékos provokációt hajtott végre a repülőgép lelövésének előidézésével

- Szíria elleni izraeli rakétacsapások idején tűnt el egy orosz katonai repülőgép





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából