Ugrás a cikkhez
Reklám

Legalább huszonhárom halottjuk van a hétvégi etnikai villongásoknak Etiópia többségében oromók lakta körzetében – közölték helyi rendőrségi források hétfőn.




A zavargások az Oromo Felszabadítási Front (OLF) száműzött vezetőinek visszatérését ünneplő demonstráció után törtek ki, és a körzet etnikai kisebbségei ellen irányultak.

Szemtanúk szerint oromo fiatalok járókelőkre támadtak, illetve boltokat és magánházakat fosztottak ki. A zavargások szombaton érték el a tetőpontjukat az ország Oromia körzetében, Addisz-Abebától északnyugatra, ahol a fosztogatók azt kiabálták áldozataiknak, hogy takarodjanak a területükről.

Rendőrségi jelentések szerint több mint hetven embert tartóztattak le az erőszakos cselekményekkel kapcsolatban.

Oromia rendőrfőnöke, Alemayehu Ejigu elutasította a rendőrség lassú reakciójáról szóló vádakat, nyilatkozatában pedig hozzátette, hogy az elkövetők nem valamilyen csoport nevében léptek fel, céljuk csupán a fosztogatás volt.

„Mindenkinek alkotmányos joga letelepedni akár Oromiában, akár máshol az ország területén” – tette hozzá.

Korábbi hasonló etnikai villongások miatt Etiópiában már csaknem egymillió ember kényszerült arra, hogy elhagyja Oromiát, és az ország más részén telepedjen le.

Az OLF 1973 óta küzd az ország legnagyobb etnikai közösségét kitevő oromók önrendelkezéséért. A szervezetet az etióp kormány más ellenzéki csoportokkal együtt idén áprilisban törölte a terrorszervezetek listájáról.

Etiópiában gyakoriak a villongások az etnikai és nyelvi alapon létrehozott közigazgatási egységek lakosai között. Humanitárius szervezetek jelentései szerint másfél év alatt 75 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, leginkább az ország déli részén dúló erőszak miatt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából