Ugrás a cikkhez
Reklám

Az afgán kormány ellen harcoló tálibok elutasították Kabul tűzszüneti javaslatát – közölték hétfőn tálib illetékesek. Közben kiderült, Moszkva meghívta a tálibokat egy afganisztáni békekonferenciára.

A radikális iszlamista tálibok legfőbb vezetője, Hajbatullah Ahúnzáda sejk nem hirdet tűzszünetet a kedden kezdődő iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha alkalmából – tudatták a tálibok. Az afgán kormány elleni harc folytatódik – idézték a tálib források Ahúnzádát.

Gáni afgán elnök vasárnap az ünnepre tekintettel kezdeményezett fegyvernyugvást. Azt üzente a táliboknak, hogy a tűzszünet hétfőn kezdődik, és addig tart, amíg a tálibok tiszteletben tartják.

Moszkva Afganisztán-konferencia: tálib meghívás

A tálibok is meghívást kaptak az afganisztáni rendezésről Moszkvában megtartandó szeptember 4-i tanácskozásra – közölte Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, külügyminisztériumi osztályvezető hétfőn az Interfax hírügynökséggel. „Tárgyalni hívjuk a tálibokat” – mondta Kabulov.

Kijelentette: Moszkva szeretné elérni, hogy a megbékélési folyamat stabilizálódjon Afganisztánban. Az orosz diplomata üdvözölte, és a helyes irányba tett lépésnek nevezte, hogy előzőleg az afgán elnök az íd al-adhá iszlám áldozati ünnep alkalmából vasárnap tűzszünetet kezdeményezett a tálibokkal (amit később vissza is utasítottak).

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából