Ugrás a cikkhez
Reklám

"Az usztasa mozgalom egyike volt azoknak a szörnyű rendszereknek, amely együttműködött a nácikkal több tízezer zsidó, szerb és roma megsemmisítésben" – mondta Izrael államfője, Reuven Rivlin szerdán a horvátországi Jasenovacon, hangsúlyozva: Horvátországnak "szembe kell néznie saját múltjával, mert ez az alapja minden igazságos társadalomnak, és fontos tényezője a két ország barátságának".



A fényképek forrása a horvát elnöki hivatal honlapja

Az izraeli elnök két napos hivatalos látogatásra érkezett Horvátországba, ahol Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel ellátogatott Jasenovacra is, hogy megemlékezzen a koncentrációs tábor áldozatairól.

Rivlin emlékeztetett arra, hogy a második világháborúig 40 ezres zsidó közösség élt Horvátországban. "Korábbi otthona azonban tömegsírja lett a legtöbb horvát zsidónak, akiket csak azért öltek meg, mert zsidók voltak" – állította.




Grabar-Kitarovic mély együttérzését fejezte ki a "holokauszt áldozatainak" sorsával kapcsolatban, majd utalt arra, hogy "egyetlen politikai cél és rendszer sem igazolhatja azokat a bűncselekményeket, amelyeket a nevében elkövettek".

Beszédében az elvárásnak megfelelően mentegetőzött, mondván, sok horvát szállt szembe az usztasa rezsimmel, halt meg "a szabadságért és az emberiességért", "a történelem helyes oldalára állítva ezzel hazáját". A modern Horvátország az 1991-1995-ös honvédő háborúban vívta ki függetlenségét, az "antifasizmus" pedig alkotmányának alapját képezi - hangsúlyozta.




A két államfő meglátogatta a jasenovaci emlékmúzeumot és koszorút helyezett el a láger helyén állított emlékműnél, az izraeli államfő pedig egy hagyományos zsidó imát is elmondott.




A horvátországi zsidó és szerb közösség már évek óta nem vesz részt az emléknapon, amelyet a legnagyobb koncentrációs táborban, Jasenovacon állítólag kivégzett zsidó, szerb és cigány áldozatai emlékére tartanak. A kisebbségi szervezetek azzal indokolják döntésüket, hogy Horvátországban "újra életre kelt az usztasizmus", az állami vezetők pedig nem tesznek ellene semmit. Egyre több helyszínen tűnnek fel "fasiszta" jelképek, és egyre több helyen hangzik el a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk!) usztasa köszöntés – mondják.




A jasenovaci komplexumban, amelyet "horvát Auschwitzként" is emlegetnek, a hivatalos hololegendárium szerint mintegy 80-90 ezer embert öltek meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat, és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a világháború idején kikiáltott Független Horvát Állam (NDH) nevű, usztasák vezette állam rendszerével. Az usztasák által 1337 napon át működtetett tábort 1945. április 22-én "szabadították fel".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából