Ugrás a cikkhez
Reklám

A terrorállam nagyszabású támadást indított a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen néhány órával azután, hogy a radikális iszlamista szervezet mesterlövészei izraeli katonákra lőttek.

Az izraeli 10-es tévé híradója szerint a 2014-es Erős szikla hadművelet óta a legsúlyosabb veszteség érte az izraeli hadsereget a délután ötkor történt támadásban, de a további részletekről egyelőre hírzárlatot rendeltek el.



Fotó: AFP
A palesztin Hamász katonai infrastruktúrája elleni nagyszabású támadást este nyolc után indították meg, előtte rendkívüli tanácskozást tartott Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Avigdor Liberman védelmi miniszter, és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök.

Az izraeli sajtó beszámolói szerint az izraeli légierő mellett a tüzérség és a tankok vettek részt a támadásban, de szárazföldi bevonulásról egyelőre nincs szó. Eddig négy Hamász-tag lelte halálát a támadásokban. A palesztin szervezet három rakétával felelt az offenzívára, közülük kettőt kilőtt az izraeli rakétavédelmi rendszer, az ún. Vaskupola, egy lakatlan területen ért földet.



Fotó: Jack Guez/AFP
A kneszetben érték kritikus hangok is az izraeli támadást, Ayman Odeh a négy arab pártot tömörítő Közös Lista vezetője így bírálta a kormányt:

Gáza lakói hónapok óta izraeli ostrom alatt nyögnek, és a kormány nem volt képes megérteni, hogy még több támadás és harc csak jobban kiterjeszti a vérfürdőt. Ez az ideje, hogy Izrael Gázáért és igazságért való felelősségéről beszéljünk. Most van itt az idő, hogy megoldásokról beszéljünk forradalmak helyett.

Frissítés: Egy izraeli katona halt meg, de ez is rendkívüli

A 10-es tévé szerint a 2014-es Erős Szikla hadművelet óta a legsúlyosabb veszteség azt jelenti, hogy a Gázai övezetből lelőtték a határ túloldalán járőröző egyik izraeli katonát.

A katonát az övezet déli részénél, Kiszufim mellett találták el. Társai szerint golyóálló mellényt viselt, ennek ellenére mellkasán olyan súlyosan megsebesült, hogy helikopterrel történő kórházba szállítása után belehalt sérülésébe. Legutóbb hasonló eset az Erős Szikla hadművelet idején történt a gázai határnál.

A késő éjjeli híradások szerint az izraeli hadseregtől 68 épület szenvedett találatot, ebből 60 meg is semmisült. A katonai vezetők szerint ez súlyos csapás a Hamásznak.

Izrael Nikolaj Mladenovhoz, az ENSZ közel-keleti megbízottjához fordult, aki Twitter-üzenetében önmérsékletre szólította fel a Hamászt. "Nem szabad, hogy azok érjenek el sikert, akik újabb háborúba akarják sodorni a palesztinokat és az izraelieket" - írta Mladenov.

A 10-es tévé szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.

Fawzi Barhoum, a Hamász szóvivője szombaton közölte, hogy Egyiptom és az ENSZ közvetítésével tűzszünetet kötöttek a felek.

(MTI - Háárec nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából