Ugrás a cikkhez
Reklám

Az amerikai elnök kedden egyeztetett a Pfizer gyógyszeripari óriásvállalattal, majd a cég este bejelentette, hogy csökkenti több készítménye árát.



Trump gyógyszergyártók körében (fotó: Bloomberg)

Donald Trump Brüsszelből írt Twitter-bejegyzésében dicsérte a céget: „éppen most beszéltem a Pfizer elnök-vezérigazgatójával és (Alex) Azar (egészségügyi) miniszterrel, s a Pfizer visszaállítja az emelés előtti árakat, tehát az amerikai páciensek nem fognak többet fizetni”. Az elnök hozzátette: „megtapsoljuk a Pfizert ezért a döntéséért, remélve, hogy más vállalatok is ugyanezt teszik majd”.

Just talked with Pfizer CEO and @SecAzar on our drug pricing blueprint. Pfizer is rolling back price hikes, so American patients don’t pay more. We applaud Pfizer for this decision and hope other companies do the same. Great news for the American people!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. július 10.

Az elnök mikroblog-bejegyzése után, helyi idő szerint kedden későn este a New York-i székhelyű gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, Ian Read közleményben erősítette meg, hogy Donald Trumppal megvitatták egyes gyógyszerek áremelését, amelyet visszavonnak, és azonnali hatállyal visszaállítják a július előtti árszintet. A közlemény szerint a vállalat ezzel lehetőséget kíván teremteni Donald Trumpnak arra, hogy kormánya átfogó tervet dolgozhasson ki a gyógyszerárak féken tartására.



Külföldön is hír volt a Tállai-módszer

Az árcsökkentés a Pfizer szerint átmeneti ideig lesz érvényben: addig, amíg a kormány ki nem dolgozza a szektort érintő átfogó tervet. „Ez az év végén, de lehet, hogy hamarabb is megtörténik” – olvasható a közleményben. Kedden este nyilatkozott a CNN hírtelevíziónak Alex Azar egészségügyi miniszter is. A tárcavezető elmondta: a Pfizer a probléma „konstruktív, szakmai és megfelelő megközelítésével” működött együtt a kormányzattal és az elnökkel. Az interjú után a tárcavezető közleményt is kiadott, amelyben hangsúlyozta: arra számít, hogy ezek után más gyógyszergyárak is hajlandók lesznek egyeztetni az árakról és az árak csökkentéséről a kormánnyal.

Trump az idén májusban tett ígéretet arra, hogy a gyógyszergyárak rövid időn belül „masszív árcsökkentésekkel” állnak elő, és a kormányzat átfogó tervet mutat be a gyógyszerköltségek csökkentésére. A nagy gyógyszergyárak azonban eddig inkább emelték áraikat, július elején a most árat csökkentő Pfizer jelentette be 41 készítményének drágítását.

(MTI)

Korábban írtuk:

- Tállai úgy érzi, nem élt vissza a hatalmával, amikor "ócsította" az üzemanyagot a választókerületében

- Megfogadta Orbán tanácsát Bonyhád fideszes polgármestere, de az ő kérését nem teljesítette a Mol





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából