Ugrás a cikkhez
Reklám

Milos Zeman cseh államfő felkéri Miroslav Poche európai parlamenti képviselőt, akit a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) jelölt külügyminiszternek a születőben lévő koalíciós kormányba, hogy fontolja meg a visszalépést, megkönnyítendő az új kormány létrehozását – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Facebookon vasárnap, miután Zeman a Prágához közeli Lány kastélyban fogadta Andrej Babis kormányfőt, aki ismertette vele kormánya miniszterjelöltjeinek névsorát.

A köztársasági elnök csütörtöktől kezdve találkozni kíván az összes új miniszterjelölttel, beleértve Miroslav Pochet is – tette hozzá Ovcácek.

A miniszterjelöltek teljes névsora még nem nyilvános és nem ismert. A prágai sajtó úgy tudja, hogy Zemannak egyedül Poche ellen vannak kifogásai. Az elnök már korábban bejelentette, hogy őt sose fogja kinevezni külügyminiszternek.

Az államfő azt állítja, hogy Poche korábban nyíltan támogatta a bevándorlást, ami ellentétes úgy a Hradzsin, mint a mai kormány politikai irányvonalával. Erre hivatkozva a kommunista párt is közölte, hogy számára is elfogadhatatlan Poche személye, és nem fogja támogatni a kormányt a bizalmi szavazáson. Egyes prágai források azt állítják: Zeman elsősorban azért ellenzi Poche külügyminiszterségét, mert a legutóbbi államfőválasztáson nem őt, hanem ellenfelét támogatta.

Jan Hamácek szociáldemokrata pártelnök közölte: Poche jelöltségét nem kívánják visszavonni, s meggyőződése hogy a felek a személyes találkozón tisztázzák a problémákat.

Diplomáciai megfigyelők Prágában arra számítanak, hogy a Poche-ügy megoldása után rövidesen megalakulhat az új koalíciós kormány.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom és a CSSD megállapodása szerint a 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, külügyi és a munkaügyi tárcát, valamint az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumot.

Miután az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban közösen mindössze 93 képviselője van (78 és 15), az új kormánykoalíció csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a parlamentben. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) már bejelentette, hogy valamilyen módon kívülről támogatni fogja vagy megtűri a koalíciót. Az ANO és a CSSD koalíciós szerződést írnak alá, míg az ANO és a KSCM kormányzati együttműködését egy megállapodásban fogják rögzíteni.

A parlamenti bizalmi szavazást az előzetes nyilatkozatok szerint várhatóan július 11-én rendezik meg.

(MTI)

Kapcsolódó:

- "Orbán és Zeman Izrael legjobb barátai Európában" - Budapest mégiscsak áthelyezi a nagykövetségét Jeruzsálembe?

- A csehek többsége már támogatja a buzinászt - a parlamentben vitázhatnak további pluszjogaikról

- Zeman bejelentette: Csehország is áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából