Ugrás a cikkhez
Reklám

Ausztria felszólította a németországi kormányt, tisztázza azokat a sajtóban megjelent híreszteléseken alapuló vádakat, amelyek szerint a „német” titkosszolgálat 1999 és 2006 között kiterjedt felderítő tevékenységet folytatott Ausztriában.



Amerika hű tanítványai és csatlósai (lásd a kapcsolódó anyagunkat)
„Baráti államok között ilyesmi nem lehetséges” – jelentette ki az osztrák kancellár, Sebastian Kurz szombati bécsi sajtóértekezletén. Pénteken a Profil magazin közölte azt a riportot, mely szerint 1999 és 2006 között a Szövetségi Hírszerző Szolgálat kémkedett Ausztriában. (Angela Merkel 2005 novemberében vette át a kancellárságot Gerhard Schrödertől, de korántsem biztos, hogy 2006-ban le is zárult mindne művelet. ) Az információ a németországi titkosszolgálat adatbázisából származik.

„Természetesen szeretnénk tudni, kit figyeltek meg, mikor ért véget a megfigyelés, és az is természetes, hogy teljes bizonyossággal tudni akarjuk, a kémkedés véget ért-e” – közölte Sebastian Kurz.



Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters
A Profil riportjából az tűnik ki, hogy a megfigyelt személyek és intézmények köre meglehetősen széles. A kémkedés állítólag érintette többek közt a szövetségi kancellár hivatalát, a Védelmi Minisztériumot és a Külügyminisztériumot, valamint más fontos intézményeket is. A Szövetségi Hírszerző Szolgálat a Profil cikke szerint 75 nagykövetséget és különböző diplomáciai missziókat is megfigyelt. Mi több, olyan bécsi székhelyű nemzetközi szervezetek, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az ENSZ Ipari Fejlesztési Szervezete, is a németországi titkosszolgálat érdeklődésének homlokterében állt. De állítólag célkeresztbe kerültek magáncégek, így bankok, illetve fegyvergyárak is.

Kurz a sajtóértekezleten utalt arra, hogy a „kémkedési program” 2006-ban véget ért. „Biztosak vagyunk abban, hogy Németország kész tisztázni a vádakat” – fejezte ki reményét az osztrák kancellár. A Profil cikke szerint Berlin kifejezte készségét a történtek tisztázására.



Ilyen barátokkal Kurznak is állandóan a háta mögé kell néznie (fotó: Michele Tantussi / Reuters)
Nem ez az első eset, hogy a média az alighanem csak nevében német titkosszolgálatnak a szövetséges és „baráti” államokban történő titkos adatgyűjtéséről ad hírt. Tavaly a Der Spiegel arról cikkezett, hogy a Szövetségi Hírszerző Szolgálat egy évtizeden keresztül kémkedett olyan kulcsfontosságú amerikai intézmények ellen, mint a Fehér Ház, a Külügyminisztérium, sőt a hadsereg. Ugyancsak a Der Spiegel számolt be arról, hogy a németországi titkosszolgálat az Interpolt és egyes külföldi médiumokat is megfigyelt.

P.O. - RT nyomán

Kapcsolódó: Der Spiegel: a német hírszerzés segítségével kémkedett Európában az NSA





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából