Ugrás a cikkhez
Reklám

Irán-barát politikus, Hádi al-Amrí pártjával lépett koalícióra kedd este az iraki választásokon győzelmet arató asz-Szajrún nevű pártszövetség, amelynek vezetője Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok.

A május 12-ei iraki választásokat Szadr tömörülése nyerte, Amrí pártja a második helyen végzett. A voksolás után hetekig tárgyaltak a parlamenti pártok az új kormány létrehozásáról.

A két síita vezető elmondta, hogy várják további tömörülések csatlakozását a kormánykoalícióhoz.

„Találkozónk nagyon pozitív volt, azért ültünk le tárgyalni, hogy véget vessünk a nemzet és a nép szenvedéseinek” – közölte Szadr.

„Új szövetségünk nacionalista színezetű lesz” – tette hozzá az Irak középső részén található Nedzsefből nyilatkozva. Szadr jelezte, hogy vallási törésvonalaktól mentes, nemzeti kormányt szeretne létrehozni.

A hitszónok és Amrí szokatlan szövetsége váratlanul érte az iraki belpolitikai élet többi szereplőjét. A választások után Gasszem Szolejmáni iráni tábornok, Teherán iraki küldöttje arra szólította fel a konzervatív síita erőket, köztük Amrí pártját, hogy ne lépjenek szövetségre Szadrral, aki többször kirohanást intézett a szomszédos Irán ellen. A nacionalista Szadr, aki egykor az amerikai megszállás egyik leghangosabb bírálója volt, gyakran kifogásolja az Iránnal szövetséges iraki síita pártok befolyását. Asz-Szajrún nevű pártszövetségéhez hívei mellett a Kommunista Párt és más világi jelöltek is csatlakoztak.

A perzsául folyékonyan beszélő Amrí Irán egyik leghűbb iraki támogatója. A politikus két évet töltött iráni száműzetésben Szaddám Husszein néhai iraki diktátor rémuralma idején. A választásokon induló Fátíh nevű szövetsége Irán támogatását élvező síita milíciákkal szövetséges politikai csoportokból állt.

Szadr alig egy héttel ezelőtt koalíciós megállapodást kötött Ammár al-Hakím síita politikus al-Hikma nevű pártjával, valamint Ijád Allaví tömörülésével, amelynek munkájában több szunnita politikus vesz részt. Velük együtt Szadr pártszövetsége 94 mandátummal rendelkezik a parlamentben.

Amrí tömörülésének 47 képviselője van, ami azonban még mindig nem elég a kormányalakításhoz a 329 tagú iraki parlamentben. A leendő koalíciós kormánynak a mandátumok legalább felével kell rendelkeznie.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából