Ugrás a cikkhez
Reklám

A Nemzetközi Büntetőbíróságra kell vinni a Gázai övezetben hétfőn lezajlott eseményeket, amelyek során az izraeli erők mintegy 60 palesztin tüntetőt megöltek, amikor az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön a TRT Haber török állami hírtelevíziónak adott interjújában.

Emlékeztetett: ezt a lépést más ország nem, csak a palesztinok tehetik meg. A török külügyminiszter hozzátette: Ankara célja az, hogy az egész világot egyesítse a téma körül, ezért később az ENSZ Közgyűlése elé is be kell terjeszteni az ügyet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden a világszervezet New York-i székházában tanácskozott a Gázai övezet határán előző nap történt összecsapásokról. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán kijelentette: az ENSZ tehetetlennek bizonyult, a nemzetközi közösség nagyobbik része elmulasztotta, hogy reagáljon a gázai eseményekre. “Ha Izrael erőszakos fellépését továbbra is hallgatás fogadja, az hamarosan káoszba taszítja a világot” – figyelmeztetett a török elnök. Erdogan szerint a világszervezet kimerült, elhasználódott és szétesett.

Izrael nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Törökországgal

Izrael nem kívánja megszakítani diplomáciai kapcsolatait Törökországgal – mondta Cipi Hoteveli külügyminiszter-helyettes a közszolgálati rádiónak csütörtökön az utóbbi napok igen éles hangú Törökország elleni izraeli megnyilatkozásaival kapcsolatban.

„Törökország a térség fontos állama, és noha vezetője súlyos megjegyzéseket tett Izrael vezetésére és tetteire, úgy vélem, ezekre hasonlóképpen válaszoltunk” – hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes. „Azt mondtuk, hogy hozzá hasonló, kegyetlen, véreskezű diktátorok nem oktathatnak ki bennünket” – tette hozzá.

Korábban Jarív Levin turisztikai miniszter felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Törökországba nyaralni. Jaír Netanjahu, a kormányfő fia Törökországot becsmérlő megjegyzést tett közzé a közösségi médiában – azonban a miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint mivel nem visel közhivatalt, ez az utóbbi lépés csakis magántermészetűnek tekinthető.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban Izraelt tette felelőssé a gázaiak haláláért, s terrorista államnak nevezte az országot, amely szerinte népirtást követ el. Törökország visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, és kiutasította Izrael külképviseletének vezetőjét Ankarából és Isztambulból.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából