Ugrás a cikkhez
Reklám

A Gázai övezetet irányító Hamász helyi vezetője csütörtökön illegálisnak nevezte az Izraellel közös határsávon húzódó kerítést, amelyet várakozások szerint a jövő héten tervezett tiltakozó akciójuk keretében palesztin tüntetők tömegei fognak megrohamozni.




Jahja Szinvar, a mozgalom gázai vezetője újságíróknak Izraelre utalva elmondta: “A kerítést egyoldalúan húzta fel a megszálló erő, és amennyiben tartanánk magunkat a Gázai övezet eredeti határához, úgy az 200 méterre a kerítésen túl húzódna”. ”Mi a gond azzal, ha százezrek akarnak áttörni egy kerítésen, amely nem a határvonalat jelöli?” – kérdezte Szinvar.

Szerinte a tiltakozó akcióra fegyvertelen és békés tüntetőket várnak. Ugyanakkor rámutatott, hogy az állapotok annyira elkeserítők a Gázai övezetben, hogy az enklávé lakóinak viselkedését képtelenség megjósolni. Szinvar hangsúlyozta: az izraeli blokád szinte romba döntötte az övezet gazdaságát, a munkanélküliség 50 százalékos szinten, ivóvízhiány van, és mindössze néhány órán át van áramszolgáltatás. Úgy fogalmazott, hogy az izraeli börtönökben is jobb állapotok uralkodnak.

Mint mondta, azért vonulnak ki, hogy ledöntsék “a börtön falát”, és világossá tegyék: “nem nyugszanak bele a lassú halálba”. A Gázai övezet helyzetét emellett egy időzített bombához hasonlította, amely bármely pillanatban felrobbanhat. Az enklávé lakosait pedig egy rácsok mögé zárt, éhező tigrishez tette hasonlatossá. “Senki sem tudja, merre megy, mit fog tenni a tigris” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatónak helyt adó szoba világítása többször is kialudt Szinvar beszéde közben, amire a Hamász-vezető így reagált: “Isten hozott Gázában”.

A dpa német hírügynökség fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Hamász-vezető kijelentései arra utalnak, hogy a szervezet nem kívánja megakadályozni a főleg fiatal palesztinokból álló tiltakozókat abban, hogy megrohanják határkerítést, amire az izraeli biztonsági erők nagy valószínűséggel lövésekkel fognak felelni.

A zsidó állam azzal vádolja a Hamászt, hogy támadásokat követ el a határkerítés ellen, illetve a határsáv mentén lévő zsidó települések ellen. Ugyanakkor a legtöbb haláleset az izraeli hadsereg – jogvédők által aránytalan erőszak alkalmazásaként kifogásolt – tűzfegyver-használatának számlájára írható, a kődobáló, gumiabroncsokat égető és Molotov-koktélokat dobáló palesztinok ellen.

Az elmúlt csaknem egy hónapban, amióta a Gázai övezetet irányító Hamász tömeges tiltakozásokra szólított fel a határsáv környékén, mintegy 40 palesztin halt meg a határnál. Az övezetet tíz éve irányító Hamász legalább Izrael 1948. május 14-i kikiáltásának 70. évfordulójáig, ami egyben a palesztin katasztrófa napja, minden péntekre tömeges tüntetéseket tervez az izraeli határhoz. Izrael arra hivatkozik, hogy szuverén határait védelmezi, és a katonák csak a legvégső esetben használnak éles lőszert.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából