Ugrás a cikkhez
Reklám

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat Gabriel Oprea volt belügyminiszter, volt miniszterelnök-helyettes ellen, amiért 2016 októberében a politikus konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett - közölte szerdán a vádhatóság.

A DNA honlapján publikált közlemény szerint mind Gabriel Oprea, mind pedig az a cég, amelyik felbontotta az útburkolatot, és nem jelezte ezt megfelelően, felelős a motoros rendőr halálos balesetéért. Ezért mind a volt minisztert, mind a céget és annak adminisztrátorát gondatlanságból elkövetett emberölés miatt állítják bíróság elé.

Szerintük Oprea jogtalanul állandó jelleggel rendőri felvezetést vett igénybe, és hivatali hatalmával visszaélve maga rendelkezett arról is, hogy konvojának motoros rendőr nyisson utat, hogy nagyobb sebességgel haladhasson a fővárosi forgalomban, ami többletkockázatot jelentett. A tragédia egy olyan alkalommal következett be, amikor a politikus sötétedés után hazafele tartott, és az autóját felvezető motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásatott árokba csúszott, és életét vesztette. A DNA szerint a motoros 84 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a sötét, vizes úton, amikor a baleset történt.

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A DNA szerint azonban Oprea egy lépést sem tett rendőri felvezetés nélkül, és átlagosan háromszor gyakrabban használt konvojt, mint az államfő. Ehhez jelentős rendőri erőket kellett mozgósítani: a baleset éjszakáján például 27 rendőr dolgozott azon, hogy Oprea gyorsan hazaérjen.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából