Ugrás a cikkhez
Reklám

Az amerikai kormányzat megkönnyítette az amerikai fegyvergyártó cégeknek fegyverekkel ellátott drónok és más, hagyományos fegyverzetek külföldi eladásait. Az új politikát David Navarro, a Fehér Ház Kereskedelmi és Ipari Tanácsa igazgatója vázolta fel csütörtökön.

Utalva Donald Trump elnök álláspontjára, miszerint „Amerika az első”, Navarro hangsúlyozta: a kormányzat célja a könnyítésekkel éppen az, hogy az amerikai fegyverek az eddiginél nagyobb mértékben legyenek jelen a világ bővülő és jövedelmező fegyverpiacán. Mint mondta: a döntéssel szeretnék megváltoztatni azt a trendet, hogy egyre többen és egyre gyakrabban vásárolnak kínai, vagy orosz fegyvereket, amelyek ugyan olcsóbbak az amerikaiaknál, de rosszabb minőségűek. „Akiknek amerikai fegyvereik vannak, hatékonyabban képesek harcolni a mi oldalunkon, és önmagukat is jobban megvédhetik” – fogalmazott Navarro.

A kormányzat által csütörtökön meghirdetett intézkedéseknek köszönhetően megszűnnek az amerikai fegyvergyártók elé gördített eddigi akadályok: eddig ugyanis csakis a kormányzaton keresztül adhattak el fegyvereket és fegyverrendszereket. Mostantól ez megszűnik, s bár a kormányzat felügyelete megmarad – azt illetően, hogy kinek és hová adnak el fegyvereket -, de a gyártók közvetlenül tárgyalhatnak a vásárlókkal. A kormányzat a felügyeleti és esetenkénti jóváhagyási jogát abban az esetben érvényesíti, ha a vásárló országban emberi jogi, vagy fegyverkezési versennyel összefüggő problémák merülnek fel. Változatlanul megmarad viszont a kongresszus felülvizsgálati joga.

A döntés bejelentésekor Peter Navarro hangsúlyozta: egyetért Donald Trump elnökkel, hogy „a gazdasági biztonság nemzetbiztonsági kérdés”, és kiemelte, hogy az amerikai fegyvergyártók mintegy két és félmillió embernek adnak munkát az Egyesült Államokban.

A „vásárolj amerikai árut” névvel illetett kezdeményezéstől a kormányzat azt várja, hogy még több ország és még nagyobb mértékben vásárol amerikai fegyvereket. A legtöbb konkrét hasznot várhatóan a Boeing, a Lockheed Martin, a Raytheon, a General Dynamics és a Northrop Grumman fölözheti majd le. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy maga Donald Trump még januárban egy telefonbeszélgetésben – amerikai elnöktől szokatlan módon az egyik amerikai fegyvergyártó mellett érvelve – arra sürgette a kuvaiti emírt, hogy vágjon bele amerikai harci repülők tízmilliárd dolláros vásárlásába.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából