Ugrás a cikkhez
Reklám

A francia semmítőszék megerősítette, és ezzel véglegessé tette kedden Jean-Marie Le Pen 30 ezer eurós pénzbüntetését, amelyet azért róttak ki a Nemzeti Front alapítójára és tiszteletbeli elnökére, mert 2015 áprilisában megismételte egy korábbi kijelentését, miszerint a "gázkamrák" a második világháború egyik részletkérdését jelentik.

A legmagasabb jogi intézmény a döntéssel elutasította a politikus fellebbezését a párizsi fellebbviteli bíróság 2017. március 1-jei döntése ellen.

Jean-Marie Le Pent már kétszer elítélték ezen kijelentése miatt, amely először 1987-ben hangzott el.

Az újabb bírósági ítéletet az idézte elő, hogy 2015. április 2-án egy újságíró megkérdezte az idős politikust, megbánta-e, hogy részletkérdésnek minősítette a "gázkamrákat".

"Egyáltalán nem. Az, amit mondtam, összhangban áll az elgondolásommal, miszerint a gázkamrák a háború történetének egy részletét jelentik, és nem a háború volt a gázkamrák egyik részlete" – válaszolta.

A Nemzeti Front alapítóját az 1990-es évek kezdete óta nyolc alkalommal ítélték el rasszistának vagy holokauszttagadónak minősített kijelentések miatt.

(MTI korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából