Délelőtt 11 órakor egy harminc év körüli marokkói férfi berontott a dél-franciaországi Trebes egyik szupermarketébe, két embert megölt, az életben maradt dolgozókat és a vásárlókat pedig túszul ejtette. A hatóságok több órán keresztül próbálták rávenni a távozásra, de a támadó nem állt szóba a rendőrséggel. Végül a rendőrök megrohamozták a szupermarketet, lelőtték a fegyveres támadót és kiszabadították a túszokat.

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen – jelentette a BFM francia hírtelevízió. Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy „rendőrségi akció van folyamatban” Trebes-nél. A környéket teljesen lezárta a rendőrség. Szemtanúk több lövést is hallottak, a francia sajtó szerint legalább egy ember biztosan meghalt.



Rendőrök a túszejtés helyszínén (Fotó: Liesbreaker / Twitter)

Édouard Philippe miniszterelnök szerint minden jel arra utal, hogy terrorcselekmény történt. Hozzátette: a helyzet komoly, Gérard Collomb pedig azt írta a Twitteren, hogy a helyszínre tart. Megérkezett a helyszínre a GIGN, a csendőrség különleges beavatkozó egysége is.

Jean-Valéry Lettermann a csendőrség helyi parancsnoka szerint „a helyzet nem stabilizálódott”, lehetnek még további áldozatok – írja a Le Monde.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.



(MTI/AP/La Depeche Du Midi)

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam terrorszervezet szervezet nevében lép fel.

Frissítés: Legalább két ember meghalt

Rendőrségi források szerint legalább két ember meghalt. A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a szupermarket egyik alkalmazottját megölte a támadó, de már nincs több túsz az üzletben. Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy „rendőrségi akció van folyamatban” Trebes-nél. A környéket teljesen lezárta a rendőrség.

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak. A Reuters szerint nyolc embert tartott fogva a fegyveres. Az egyik szemtanú arról számolt be a Europe 1 rádiónak, hogy a támadó azt kiabálta: „Allah akbar!”

Az M1 úgy tudja, a férfinél gránátok és kések is voltak.



(MTI/EPA/Amenvals Nathalie)

A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan „szóbeszédeket”, amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről.

Az M1 tudósítója úgy tudja, már nincsenek túszok, de rendőrök vannak még bent jelenleg a túszejtővel. A hatóságok tudják, ki ez az ember, de korábban nem szerepelt rendőrségi nyilvántartásban.

A fegyveres túszejtést megelőzően a támadó Carcassone-ben ellopott egy autót, a kocsi utasát megölte, a sofőrt megsebesítette, majd az autóból tüzet nyitott négy rendőrre.

Egy 45 éves csendőr is megsebesülhetett a túszejtési akcióban, a férfi önként ajánlotta fel, hogy helyet cserél egy női tússzal. Egyelőre nem tudni, hogy kiszabadítási akció során mennyire súlyos sérüléseket szenvedett.

2. frissítés: Ez sem egy gall harcos volt

A támadó egy 26 éves, marokkói származású harcedzett férfi, aki aktív tagja az online szalafista hálózatnak. 2016-ban bebörtönözték, a francia hírszerzés gyanúja szerint Szíriában is járt - írja a Le Parisien egy nyomozásközeli forrásra hivatkozva.



(MTI/AP/La Depeche Du Midi)

Venczel Katalin, az M1 párizsi tudósítója elmondta, a marokkói származású támadó Salah Abdeslamnak, a 2015-ös párizsi terrortámadások irányítójának kiszabadítását követelte, és azt mondta magáról, hogy ő az Iszlám Állam katonája.

3. frissítés: Macron terrorcselekménynek nevezte

Terrorcselekménynek nevezte a pénteki dél-franciaországi túszejtést Emmanuel Macron francia elnök.

Emmanuel Macron Angela Merkel németországi kancellárral tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította a Carcassonne melletti Trebes település szupermarketjében elkövetett túszejtés áldozatait.

A BVM francia hírtelevízió úgy tudja, hogy a támadásnak három halottja és két sebesültje van.

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy a terrorellenes hivatalt vezető ügyész személyesen utazik Dél-Franciaországba a szupermarketben történtek feltárására.

4. frissítés: Az IÁ vállalta magára

Az Iszlám Állam terrorszervezet péntek délután magára vállalta a franciaországi terrortámadást, ami a támadó mellett három embere életébe került. Az áldozatok és a sérültek számáról a nap folyamán különböző információk keringtek, ezért Gerard Collomb francia belügyminiszter péntek délután nyilatkozatban foglalta össze a támadás fontosabb fázisait.

„A férfi ma reggel megtámadta egy kocsi vezetőjét, akit súlyosan megsebesített, és egy másik embernek is sebesüléseket okozott. Ezután elhagyta a támadás helyszínét, és belefutott a francia rendőrökbe, akiket szintúgy megsebesített, egyiküket a vállán. Ezt követően megérkezett Trebes városába, a szupermarkethez, ahova betérve lelőtt és meggyilkolt két embert.

A csendőrség ekkor avatkozott be, és segített a szupermarketben tartózkodó túszoknak az üzlet elhagyásában. A csendőrség alezredese, aki tisztjeivel együtt már a helyszínen tartózkodott, felajánlotta, hogy átveszi a férfival maradt egyetlen túsz helyét. Így maradt a támadóval. A terrorista ezután lövéseket adott le, a francai rendőrség elit alakulata viszont közbelépett és megölte a terroristát.

Három embert gyilkolt meg a marokkói

A marokkói támadó összesen három ember meggyilkolásáért felelős: mielőtt megölte az üzlet két dolgozóját, egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik közül az egyik belehalt sérüléseibe – közölték francia források.

Édouard Philippe kormányfő és Francois Macron köztársasági elnök terrorcselekménynek nevezte a dél-franciaországi túszejtést. Az államfő Brüsszelben tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is nagy a terrorveszély. Bejelentette, hogy a következő órákban visszatér Párizsba és szoros figyelemmel követi az eseményeket.

A felelősök is megszólaltak

A támadó tettét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is elítélte: „Franciaország újból egy gyáva és véres merénylet áldozatául esett” – közölte, majd majd támogatásáról biztosította a francia hatóságokat és a francia népet.

Különösen nagy aggodalomra ad okot a franciaországi Trebes városában történt túszejtés – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében. „Minden erőnkkel harcolni fogunk a terrorizmussal szemben” – fogalmazott.

5. frissítés: életét vesztette a megsebesült csendőr

Életét vesztette a pénteki dél-franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.

Szombat reggel a miniszter a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg. „Franciaország sohasem feledkezik meg hősiességéről, bátorságáról és az áldozatról”, amelyet hozott – tette hozzá.

Méltatta a csendőrt az államfő is. Emmanuel Macron hősnek nevezte őt, és úgy fogalmazott, hogy kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról tett tanúbizonyságot. A csendőr alezredes a túszejtő semlegesítésére indított rohamban sebesült meg egy rohamrendőrrel együtt.

Halálával – a túszejtőt is beleszámolva – ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. A túszdrámában további 15-en sebesültek meg. A támadó, a marokkói származású carcassonne-i lakos, Redouane Lakdim – aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik – péntek délelőtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára.

Mindketten megsebesültek, egyikük súlyosan. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán –, majd egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett.

Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról. A legfrissebb hírek szerint a francia hatóságok közölték, hogy őrizetbe vettek két embert a bűnüggyel összefüggésben. Az egyik egy nő, aki kapcsolatban állt az elkövetővel, illetve egy 2000-es születésű fiatalkorú fiú, aki barátja volt Lakdimnak. Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron terrorcselekménynek nevezte a túszejtést.

(Híradó - MNO - MTI - nyomán)

Kapcsolódó: Itt az EU titkos terve terrorvészhelyzet esetére - eddig minden esetben működött