Ugrás a cikkhez
Reklám

2964 igen szavazattal, újabb öt évre miniszterelnökké választotta vasárnap Pekingben idei ülésszakán az Országos Népi Gyűlés Li Ko-csiang kínai kormányfőt – csak ketten szavaztak ellene.

A Kyodo japán hírügynökség azt írja, hogy Li befolyása valószínűleg csökkeni fog a párton és a kormányon belül. Li Ko-csiangot az előző pártfőtitkár, Hu Csin-tao bizalmi emberének tartják Pekingben. A héten Hszi Csin-ping államfőt is újraválasztották, és a parlament az alkotmányt is módosította, hogy Hszi kettőnél többször, akár élete végéig államfő maradhasson.

Emellett a parlament a héten a Kínai Népköztársaság alelnökévé választotta Vang Csi-sent, Hszi bizalmasát, aki várhatólag magához vonja majd a gazdasággal kapcsolatos területeket. Vang eddig az állampárt legfőbb irányító testületének, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának hét emberből álló Állandó Bizottságának tagja volt és miniszterelnök-helyettes, aki a pénzügyekért felelt, és gazdasági tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából