Ugrás a cikkhez
Reklám

Izlandon éppen erre készülnek. Nem ebből a megfontolásból ugyan, de a reakciók világosan mutatják egy ilyen intézkedés hatékonyságát - derül ki az RT cikkének alább olvasható fordításából:

„Támadás a judaizmus ellen”: skandináviai zsidó vezetők tiltakoznak az Izland által beterjesztett körülmetélési tilalom ellen

Ha Izland törvényen kívül helyezné a fiúk körülmetélését - ami elterjedt gyakorlat a zsidók és a muszlimok között -, az meg fogja akadályozni az országban zsidó közösségek kialakítását, figyelmeztetnek zsidó vezetők.




Egy törvényjavaslat, ami betiltaná a 18 évnél fiatalabb fiúk nem egészségügyi szempontú körülmetélését, erős reakciót váltott ki a skandináviai zsidó közösségek vezetőiből. A törvényjavaslatot négy párt tagjai nyújtották be, és az az elkövetőket hat évig terjedő börtönnel is büntetné. 

Egy közös levélben dániai, norvégiai, svédországi és finnországi zsidó közösségek és tanácsok képviselői óvva intették Izlandot attól, hogy „az egyetlen olyan országgá váljon, ami a modern korban betiltja a zsidó hagyományok egyik központi, ha nem a leginkább központi szertartását”, azt sürgetve, hogy kövesse Norvégiát, ahol a körülmetéléshez való jogot a törvény védi.

A történelem folyamán „több mint egy elnyomó rezsim” próbálta meg „népünket elnyomni, valamint a judaizmust kitörölni vallási gyakorlataink betiltásával”, áll a levélben. 

Azzal, hogy körülbelül 250 zsidó él Izlandon bármilyen szervezett közösség nélkül, a judaizmusban kötelező szertartás betiltása „hatékony elrettentés lesz, valamint garantálni fogja, hogy zsidó közösséget ne hozzanak létre”, figyelmeztet a levél. 




A levelet „esetleg úgy foghatják fel, hogy beavatkozik Izland belügyeibe”, ismerik el annak írói. „És miért is kell foglalkoznunk azzal [a törvényjavaslattal]?”, kérdezik. Azért, mert Izland „éppen azon van, hogy a judaizmust támadja olyan módon, ami a zsidókat világszerte érinti”. 

„Ha egy ország, ahol szinte nincsenek is keresztény lakosok, betiltaná a kereszténység egy központi szertartását, például az úrvacsorát, biztosak vagyunk abban, hogy az egész keresztény világ ugyancsak reagálna”.

Mindazonáltal az EU katolikus közössége szintén elítélte a törvényjavaslatot, azt mondván, hogy úgy véli, hogy „bármilyen kísérlet a vallásszabadság alapvető joga ellen elfogadhatatlan”. 

„A körülmetélés büntethetővé tétele nagyon súlyos intézkedés, ami mély aggodalmakat vet fel”, mondta Reinhard Marx bíboros, a németországi katolikus egyház feje, valamint az Európai Unió katolikus egyháza (COMECE) elnöke. 

Silja Dögg Gunnarsdóttir, az izlandi Progresszív Párt képviselőnője – mely párt a törvényjavaslatot beterjesztette – ezt „gyerekvédelmi ügyként” látja. 

„Izlandon elismerjük a hithez való jogot, de mindenkinek azt a jogát és szabadságát is elismerjük, hogy döntsön, és saját véleménye legyen”, mondta az Euronews-nak. 

A vita aközben folyik, hogy egy jelentős zsidó ortodox szervezet, a Chabad éppen rabbit küldene Reykjavíkba, „az utolsó európai fővárosba”, ahol nincs rabbi. 

„Reményeink szerint eljuttatjuk ezt a figyelemfelhívást a helyi izlandi emberekhez és különösképpen a törvényalkotókhoz a jogszabállyal kapcsolatos döntésükben, mellyel kapcsolatban reméljük, hogy lesz vallási mentességet adó záradéka”, mondta Avi Feldman rabbi.

(Hidra - Kuruc.info)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából