Ugrás a cikkhez
Reklám

Jáir Lápid erkölcsprédikátor egyik nagyanyja sem halt meg Auschwitzban

Jáir Lápid, a Van Jövő nevű izraeli parlamenti párt elnöke, parlamenti képviselő, aki két évvel ezelőtt a budapesti Országház képviselőinek sunyítása, illetve tetszésnyilvánítása mellett a szószékről prédikált erkölcsöt a magyarságnak, néhány nappal ezelőtt kellemetlen ellentmondásba keveredett. A lengyelek úgynevezett holokauszttörvényét ostorozva az egyik közösségi oldalra kitett videón azt mondta, hogy az ő nagyanyja is Auschwitzban halt meg. Egy Igál Málká nevű izraeli polgár viszont kiderítette, hogy Lápid mindkét nagyanyja a háború után Izraelben, tisztes életkorban hunyt el – írja a srugim.co.il nevű izraeli vallásos hírportál.



Jáir Lápid az Országház szószékéről erkölcsöt prédikál a magyaroknak (fotó: Soós Lajos)

Amint azt mi is megírtuk, Jáir Lápid, a magyargyűlölő Joszéf (Tommy) Lápid fia a következő választásokon győzelemre esélyes Jés ’Átid (Van Jövő – יש עתיד) nevű parlamenti párt elnöke, korábban a pénzügyminiszteri tárcát is betöltő politikus az egyik közösségi oldalon nemrégiben vehemensen megtámadta a lengyeleket, amiért azok törvényhozással kívánnak elejét venni annak, hogy a lengyel népet (Lengyelország a tárgyalt időszakban egyébként gyakorlatilag nem is létezett – H. J.) a zsidók holokausztjában való bűnrészességgel újra meg újra megvádolják, gyalázzák.

Jáir Lápid ezután a közösségi oldalra is kitett videón a többi között dühödten a következőt mondta: „Hát nincs határa a lengyelek szemtelenségének? Ennek a törvénynek (a lengyel holokauszttörvényről van szó, amelyet tegnap írt alá Andrzej Duda államelnök – H. J.) a meghozatala után még van pofájuk kinyitni a szájukat? A nagyanyám Auschwitzban halt meg, Auschwitz pedig Lengyelországban van.”



Az „istentelennek” tartott Jáir Lápid a Siratófalnál (fotó: Oren Hásszidim)

Lápid idézett utolsó mondatát a videó szerkesztője megszakítja, s a következő föliratot tette ki: „Hazudik. Helen Gil’ádi, Sulamit Lápid (Jáir Lápid édesanyja, neves XX. századi héber írónő – H. J.) már 1934-ben Izraelbe (helyesen: akkor még Palesztinába – H. J.) vándorolt, s jó negyven évvel később itt is halt meg aggkorában.” Ezután a videón megismétlik Jáir Lápidnak a nagyanyja auschwitzi halálára vonatkozó szavait, majd újabb, a másik nagyanyjára vonatkozó fölirat következik: „Lampel Katalin, Tommy Lápid édesanyja a fiával (Jáir Lápid apjával – H. J.) együtt 1948-ban Izraelbe vándorolt, miután a háború éveit Magyarországon, a budapesti gettóban élte át.”

A szerkesztett videón ezután felhangzik egy keleti zsidó nóta a következő szöveggel: „Hazug vagy, hazug vagy, a szemembe hazudsz”, majd az újabb fölirat szövege így hangzik: „Elég legyen már ebből! Hány nagyanyja van önnek?” Az utolsó fölirat: Mondd… Hol van az az Auschwitz?” Végül ismét megjelenik Jáir Lápid a bevágott válasszal: „Auschwitz pedig Lengyelországban van.”

הסיפור החם היום בפולין הוא תחקיר קצר שערכו גולשים פולנים המגלה כי שתי סבתותיו של לפיד חיו לאחר השואה פה בישראל.
כמו שניתן להבין מנקודת המבט הפולנית כששר האוצר לשעבר של המדינה היהודית משקר בפומבי בנושא זה הדבר מעמיד בסימן שאלה גדול את עדויותיהם של ניצולי וקורבנות שואה רבים pic.twitter.com/cdjb4rMJNG

— Igal Malka (@igal_malka) 2018. február 14.

Jáir Lápid az egyik közösségi oldalon válaszolt a két nagyanyja halálának idejét és helyét kiderítő izraeli állampolgárnak, ezt írván: „Én azt mondtam, hogy a dédnagyanyám, Lampel Hermina halt meg Auschwitzban.” Többször is visszahallgattuk a lengyeleknek szánt videó ominózus részletét, s ott bizony tisztán, egyértelműen a „szávtá” (סבתא), azaz a „nagyanya” szó hallható - sőt még olvasható is -, s nem pedig az ettől kiejtésben is lényegesen eltérő „szávtá rábbá” (סבתא רבה), a „dédnagyanyát” jelentő összetett szó.

H. J. – Kuruc.info 





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából