Ugrás a cikkhez
Reklám

Halbe Zijlstra holland külügyminiszter korábban azt állította, hogy 2006-ban jelen volt egy megbeszélésen, ahol Putyin orosz elnök kifejtette elképzeléseit "Nagy Oroszországról", amiben Fehéroroszország, Ukrajna, a Baltikum és lehetőleg Kazahsztán is benne lenne.



A füllentős külügyér (j) Mark Rutte kormányfővel

Zijlstra ekkor még a Shell alkalmazottja volt, nem politikus. Az állítólagos történetet egy 2016-os pártkonferencián mesélte el.

Miután egyre többen kérdezgették, hogy pontosan mi is volt ez a találkozó, a politikus bevallotta: valójában ő nem volt jelen, hanem csak "hallomásból" szerzett erről tudomást.

Azt állítja: azért hazudta, hogy ő volt jelen a találkozón, mert így akarta védeni az információ forrását, azaz azt a személyt, aki állítása szerint valóban ott volt.

A hazug külügyérnek azért is különösen kellemetlen az ügy, mert kedden Moszkába megy Szergej Lavrovval találkozni...

(Volkskrant - Politico - Index nyomán)

Frissítés: lemondott a külügyminiszter

Halbe Zijlstra komoly belpolitikai botrányt okozott azzal, hogy elismerte: nem volt igaz azon kijelentése, miszerint 2006-ban részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott találkozón.

Zijlstra hétfőn ismerte el, hogy korábban hazudott, és nem volt jelen személyesen a kérdéses egyeztetésen, amelyen korábbi állítása szerint Putyin az úgynevezett “Nagy-Oroszország” létrehozására vonatkozó terveiről beszélt.

Kijelentette, a történtek olyan mértékben aláásták a hitelességét, hogy tárcavezetői feladatainak ellátása lehetetlenné vált.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából