Ugrás a cikkhez
Reklám

A francia és a török államfő rá akarja beszélni Donald Trump amerikai elnököt, vegye fontolóra arról szóló döntésének megváltoztatását, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának és Tel-Avivból odaköltözteti hazája nagykövetségét.

Emmanuel Macron és Recep Tayyip Erdogan telefonon egyeztetet Jeruzsálem státuszának ügyében, és mindketten arra a megállapításra jutottak, hogy a tervezett költözés aggodalomra ad okot a régióban - jelentette szombaton a Reuters hírügynökség a török elnöki hivataltól származó információkra hivatkozva. A francia és a török elnök ezért együttesen megpróbálja majd elérni az amerikai döntés megváltoztatását.




Donald Trump szerdán jelentette be, hogy a több világvallás számára is szent Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. A döntés heves bírálatokat váltott ki, nemcsak a muzulmán országok és közösségek, hanem az Egyesült Államok szövetségesei körében is.

A bejelentés tiltakozási hullámot váltott ki a palesztin területeken. A Gázai övezetben eddig négyen vesztették életüket, ketten az onnan kilőtt rakétákra indított izraeli válaszcsapásban, ketten az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásban. Több mint százan megsebesültek az összetűzésekben.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából