Egymillió euró nyomravezetői díjat ajánlott fel szombaton a máltai kormány annak, aki segít felderíteni, ki gyilkolta meg Daphne Caruana Galizia korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó újságírónőt.

Caruana Galiziátaz autójába rejtett pokolgéppel ölték meg hétfőn.



Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónőt az autójába rejtett pokolgéppel 2017. október 16-án a Mostában lévő otthonának közelében meggyilkolták. Az 53 éves Caruana Galizia tárta fel többek között a hazája és az úgynevezett panamai offshore-botrány közötti összefüggéseket (kép: Sky News)

A máltai kormány közleményében hangsúlyozta: elkötelezettek amellett, hogy felderítsék a gyilkosok kilétét, és felelősségre vonják az elkövetőket. A hatóságok teljes körű védelmet ígérnek minden informátornak, aki eskü alatt hajlandó vallomást tenni az ügyben.

Daphne Caruana Galizia a máltai kormány éles hangú bírálója volt az elterjedt korrupció miatt. Rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került.

Az újságírónő fiai, Matthew, Andrew és Paul Caruana Galizia pár napja azt írták a Facebookon, hogy változás nélküli igazságszolgáltatásnak nem látják értelmét. Azt akarják, hogy a kormány azon tagjait ítéljék el, akik haszonélvezői anyjuk meggyilkolásának.

(MTI)