Ugrás a cikkhez
Reklám

A 2014-ben Irakban és Szíriában elfoglalt területei közel 90 százalékát veszítette el az Iszlám Állam (IÁ) - közölte kedden az Egyesült Államok vezette nemzetközi dzsihádellenes szövetség.

A szövetség, amely több ezer légicsapást hajtott végre a dzsihadisták ellen és különleges tanácsadókat küldött az iraki és szíriai erők megsegítésére, megalakításának harmadik évfordulóján, egyben azon a napon tette a bejelentést, amikor az IÁ-t kiűzték egykori erősségéből, a szíriai Rakkából.

A Barack Obama volt amerikai elnök kezdeményezésére 2014-ben létrehozott szövetség szerint továbbra is 3000-7000 terrorista harcol Irakban és Szíriában. Obama a dzsihadisták által üldözött iraki keresztény kisebbség, a jezidiek elleni túlkapások leállítása érdekében döntött a beavatkozásról.

A szövetség közel 120 ezer harcost képezett ki Irakban és több mint 12 ezret Szíriában.

“Az IÁ minden szinten vesztésre áll. Leromboltuk a hálózataikat és likvidáltuk a vezetőiket” – írta Twitter-oldalán Ryan Dillon ezredes, a szövetség szóvivője. ”Partnereink több mint 6,5 millió embert szabadítottak fel” – tette hozzá.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából