Ugrás a cikkhez
Reklám

"Holokauszttagadó" kijelentései miatt hathavi letöltendő börtönre ítélték hétfőn Németországban a sajtó által csak "náci maminak" emlegetett 88 éves Ursula Haverbecket.




Haverbeck felett – akit korábban már többször elítéltek közösség elleni izgatás vádjával – ezúttal egy berlini bíróság mondott ítéletet, amiért 2016 januárjában a főváros egyik éttermében nyilvánosan kijelentette, hogy a nemzetiszocialisták nyakába varrt állítólagos népirtás nem létezett, és nem voltak gázkamrák Auschwitzban. Haverbeck azt is cáfolta, hogy több millió embert gyilkoltak volna meg a munkatáborban.

Az idős asszony tagadta a vádat, azzal érvelt, hogy csak egy könyvből idézett részleteket. A nő beszédéről - aki azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog -, filmfelvétel készült.

Ursula Haverbecket korábban négy alkalommal ítélték el hasonló kijelentések miatt, egyebek mellett 2015-ben tízhavi letöltendő börtönbüntetésre, amiért kijelentette, hogy az ún. holokauszt a történelem legnagyobb hazugsága volt. Eddig azonban sosem került rács mögé: sorra megfellebbezte az ítéleteket, és egyetlen eljárás se jutott el a végrehajtandó ítélet stádiumába.

2009-ben 2700 eurós büntetéssel sújtották, amiért “új pogrommal” fenyegette meg a németországi Központi Zsidó Tanács akkori elnökét.

Internetes oldalán Ursula Haverbeck a történelem felülvizsgálatának képviselőjeként és az igazság rendíthetetlen harcosaként mutatkozik be. Férjével, az 1999-ben elhunyt Werner Georg Haverbeckkel 1963-ban Vlothóban megalapította a Collegium Humanum nevű szervezetet, amely a holokausztcáfolók gyűjtőhelye volt. 2008-ban tiltották be.

(MTI korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából